Türk Karaciğer Araştırmaları Derneği (TKAD) Başkanı Prof. Dr. Nurdan Tözün, ''Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B'ye dair süregelen bu kayıtsızlık, ülkemizde hastalıktan etkilenmiş milyonlarca kişinin hayatını riske atacaktır'' dedi.

TKAD tarafından yürütülen ''Türkiye'de Hepatit A, B, C Hastalıklarının Yaygınlık Oranları ve Risk Faktörleri'' çalışmasına ilişkin Swissotel'de düzenlenen basın toplantısında konuşan Tözün, Türkiye'de ''bulaşıcı sarılık'' diye de bilinen virüslere bağlı hepatitlerin önemli sağlık sorunu olmaya devam ettiğini belirterek, Türkiye'de 3 milyon Hepatit B'li ve 730 bin Hepatit C'li bulunduğunu söyledi.

Türkiye genelinde daha önce yapılmış sağlıklı bir araştırma olmadığını ve böyle bir araştırmanın ilk kez TKAD tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Tözün, saha taraması yaklaşık 1,5 yıl süren araştırmanın 23 ili ve 5 bin 533 kişiyi kapsadığını dile getirdi.

Hepatit B hastalığının tüm yaygınlığına ve zararlı etkilerine rağmen Türkiye ve AB'de yeterince önemsenmediğini vurgulayan Tözün, ''Bulaşıcı bir hastalık olan Hepatit B'ye dair süregelen bu kayıtsızlık, ülkemizde hastalıktan etkilenmiş milyonlarca kişinin hayatını riske atacaktır. Hepatit B, tütünden sonra rastlanan en yaygın kanser sebebidir'' diye konuştu.

Hastalığın, tedavi edilmediği takdirde siroz ve karaciğer yetmezliğine sebep olduğunu bildiren Tözün, Hepatit hastalıkları arasında en önemlilerinin Hepatit B ve C olduğunun altını çizdi.

Tözün, şöyle devam etti:

''Türkiye'nin yüzde 4'ü, yani 3 milyon kişi Hepatit B virüsü taşıyor. Hepatit C ise yüzde 1 civarında. Nüfusun yüzde 93.2'si ise Hepatit A geçirmiş. Hastalık, Hepatit B virüsü taşıyan insanların yüzde 5-10'unda, Hepatit C virüsü taşıyanların ise yüzde 80'inde müzmin bir hal alabiliyor. Hepatit hastalıkları, kan yoluyla ve hastanın kanının bulaştığı eşyaların ortak kullanılmasıyla, cinsel yolla ve kalıtsal olarak geçebiliyor. AIDS'ten 100 kat daha fazla bulaşıcı bir hastalık. Diş tedavilerinde, doğumhanelerde, kuaförlerde ve bu tür yerlerde başkası üzerinde kullanılan cihazların kullanılmasıyla da bulaşabilir. Her iki Hepatit hastalık türü de önlenebilir hastalıktır. Hasta kanının bulaştığı kesici aletler, tırnak makası, diş fırçası ve özel eşyaların kullanılmaması gerekir. Bir kişide Hepatit artı bulunmuşsa birtakım testler yapılmalı, aktif hastalığa sahipse tedavisi gerçekleştirilmeli, sadece taşıyorsa izlenmelidir. Hepatit hastalığının insanı götürebileceği en kötü sonuç ise; siroz hastalığı, karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanseri.''

Hepatit B'nin önüne geçilmesinde en etkili yolun aşı olduğunu vurgulayan Tözün, özellikle yeni doğmuş çocuklara mutlaka bu aşının yaptırılması gerektiğini söyledi.

Tözün, Türkiye'de 1997'den beri Hepatit B aşısının yapıldığını kaydederek, toplamda 3 defa aşı olunması gerektiğini, bu 3 aşıdan sonra Hepatit ihtimalinin ortadan kalkacağını aktardı.

Türkiye'de Sağlık Bakanlığının çalışmaları sonucu uzun zamandır Hepatit B aşısının sağlık ocaklarında ücretsiz yapıldığını belirten Tözün, ''Sadece çocuğunuzu oraya götürmeniz yeterli. Sağlık ocaklarında bu aşıyı ücretsiz yaptırabilirsiniz'' diye konuştu.

A.A.