Florence Nightingale Hemşirelik Yüksek Okulu Öğretim üyeleri bu gün İstanbul Taksim Atatürk Anıtına çelenk koyarak basın açıklaması yaptılar. İşte o açıklama:

Uluslararası Hemşirelik Konseyi’nin (ICN) bu yıl belirlemiş olduğu ‘EŞİTSİZLİĞİ GİDERİN: Sağlık hizmetinin herkes için eşit ve ulaşılabilir olmasını sağlamada hemşireler…’ başlıklı gündemini 16 Mayıs 2011 tarihinde, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi, Cemil Bilsel Konferans Salonunda yapacağımız bilimsel etkinlikle tartışacağız.

ICN her yıl Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler gibi önemli örgütlerin dünyada yaşanan birçok sorun arasında önemi veya önceliği nedeniyle o yıl için öne çıkardığı sorunları dikkate alarak bir gündem belirlemektedir. Bu yıl belirlediği gündem ile dünyada sağlık hizmetinin herkes için eşit, ulaşılabilir olmadığı, zengin ile yoksul arasındaki farkın ya da mesafenin kalkmadığı hatta daha da büyüdüğü belirtilmekle birlikte; sağlık çalışanları arasında yer alan hemşirelerin sağlık hizmetinin herkese eşit ve ulaşılabilir olması için etkin olması gerektiği ve etkin olabileceği üzerinde durmaktadır.

Bu gündem ister istemez ülkemiz sağlık politikasını, bu politika çerçevesinde hizmet sunumundaki ulaşılabilirlik ve eşitlik sorunları ile hemşireliğin durumunu ortaya koymayı zorunlu kılmaktadır.

Ülkemizde hemşireler sağlık hizmeti sunumunun herkes için eşit ve ulaşılabilir olması için mücadele edebilecek koşullarda çalışmamaktadırlar. Hemşireler, güvencesiz bir sistem içinde (taşeron firmalarda), hemen hemen hiçbir uluslararası norma uymayan çalışma saatleri süresince (50-60 saat/hafta) , nöbet denilen kabul edilemez bir çalışma düzeniyle (16 veya 24 saatlik) , aşırı iş yoğunluğu ve çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalmaktadır. Hemşirelerin olumsuz çalışma koşullarının giderilmesi ile mesleğe daha fazla katılım sağlanabilecek, hemşirelerin meslekten ayrılmaları önlenecek, daha yüksek performans ve verimlilik elde edilecektir.

Ayrıca, lise düzeyinde yetiştirilen ve yetiştirilmesine devam edilmek istenen çocuk yaşta hemşirelik yapmak zorunda bırakılanların, mevcut sağlık sistemi içinde yaşanan aksaklıkları görebilme, yorumlayabilme ve gereken mücadeleyi vermede yeterince etkin olamayacakları açıktır. Hemşirelik eğitimi 2007’de ‘Hemşirelik Kanunu’nda yapılan değişiklikte belirtildiği gibi lisans düzeyinde yürütülmeli ve lise düzeyinde eğitim veren (2007 tarihli Hemşirelik Kanunu gereği 2011-2012’de hemşirelik programlarına öğrenci kaydı yapmaması gereken) ‘Sağlık Meslek Liseleri’nin hemşirelik bölümleri kapatılmalı; hemşire yetiştiren yükseköğretim kurumlarının kontenjanları (ikinci öğretim vb yollarla) artırılmalıdır.

Hemşirelerin eğitim düzeylerinin standardize edilmesi/yükseltilmesi ile ‘Hemşirelik Kanunu’ ve yönetmeliğinde belirtilen değişikliklerin farkında olmaları ve bu yasal düzenlemelerden güç alarak, kendi görev, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmaları, uygulamalarında bunlardan güç alarak daha yetkin ve etkin olmaları sağlanabilecektir.

Hemşirelerin, aile sağlığı hizmetlerinde aile sağlığı elemanı (!) olarak değil, aile sağlığı hemşiresi olarak tanınması, hekimle sözleşme yapan bir işgören olarak değil, profesyonel bir sağlık meslek üyesi ve bir devlet görevlisi olarak, kendi isteğiyle istihdam edilmesi, mesaisinin yarısında tıbbi sekreter olarak çalışmaması, doğrudan "Aile Sağlığı"na hizmet edecek girişimlerde bulunması gerekmektedir.

2011 yılında, hemşirelik yüksekokullarımızdan üçünün (İstanbul Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ege Üniversitesi) YÖK tarafından Hemşirelik Fakültesi yapısına ilerletilmesi övünç kaynağımızdır. Kuruluşunun 50. yılında Yüksekokulumuzun Fakülte olmasına nihayet geçit verilmiştir.

Biz İstanbul Üniversitesi’nde, akademik ve klinik alanda görev alan hemşireler olarak öncelikle eğitim birliği açısından sağlık meslek liselerinden hemşire yetiştirilmemesini, hemşirelerin olumsuz çalışma koşullarının, özellikle güvencesiz çalışma sisteminin düzeltilmesini, hemşirelerin aile sağlığı hemşiresi olarak görevlendirilmelerini talep etmekteyiz.

Saygılarımızla duyururuz.


İstanbul Üniversitesi Hemşireleri