Sağlık-Sen’in hemşireler ile yaptığı araştırma, hemşirelerin yüzde 68.1’inin zaman zaman sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını ortaya çıkardı. Şiddete uğrayan hemşirelerin yüzde 57’si şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını, yüzde 19’u yönetsel sorunları ve yüzde 52’si ise medyanın haber dilini gösterdi. Her 10 hemşireden 9’u ise mesleğin en önemli riskinin enfeksiyona yakalanmak olduğunu belirtti.

Sağlık-Sen’in 12 bölgede 869 hemşire ile gerçekleştirdiği araştırma, hemşirelerin çalışma koşulları ile ilgili ortaya çarpıcı sonuçlar çıkardı. Araştırmada, kadına yönelik pozitif ayrımcılığın Anayasal güvence altına alınmasına rağmen, sağlık kurumlarında hemşirelerin erkeklerle eşit şartlarda olamamaktan şikayetçi oldukları ifade edilirken, Sağlık-Sen’in araştırmasına göre hemşirelerin yüzde 54’ü sağlık kurumlarında terfi politikalarının adil olmadığını düşünüyor.

-TÜRKİYE’DE 420 BİN HEMŞİREYE İHTİYAÇ BULUNUYOR-

100 nüfusa düşen hemşire oranında Türkiye’nin 52 Avrupa ülkesi içinde sonuncu sırada geldiğinin belirtildiği araştırmada, Türkiye’nin AB ortalamasını yakalayabilmesi için bugün 420 bin hemşireye ihtiyaç bulunduğu söylendi. Halihazırda Devlet ve üniversite hastanelerinde yaklaşık 100 bin hemşirenin çalıştığı ifade edildi.
Sağlık-Sen’in Araştırması’na katılan hemşireler, erkeklerin hemşirelik mesleğinde yer almasının fiziksel anlamda iş yüklerini hafifleteceğini düşündüğünü ifade ederken, erkek çalışanların çoğunluğu ise bu fikre karşı çıktı.

-HEMŞİRELERİN YÜZDE 67’Sİ HEKİMLER İLE ARASINDAKİ DÖNER SERMAYE UÇURUMUNDAN RAHATSIZ-

Araştırmaya katılan her dört hemşireden biri, “döner sermaye adaletsizliği” sorununun çözülmesini istedi. Hemşirelerin yüzde 67’si hekimler ile aralarındaki döner sermaye uçurumundan rahatsız olduğunu belirtti. Yüzde 21’i sözleşmeli personel uygulamalarını, yüzde 18’i mesleki görev tanımlarının net olmamasını çözülmesi gereken öncelikli sorun olarak ifade etti. Hemşirelerin yüzde 63’ü ise çalıştıkları kurumlarda ücret dengesizliği olduğunu belirtti.

-KATILIMCILARIN YÜZDE 68’İ ŞİDDETE UĞRADIĞINI SÖYLEDİ-

Katılımcıların yüzde 68.1’i zaman zaman sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Yüzde 57’si şiddetin kaynağı olarak hasta yakınlarını, yüzde 19’u yönetsel sorunları, yüzde 52’si medyanın haber dilini gösterdi. Her 10 hemşireden 9’u ise mesleğin en önemli riskinin enfeksiyona yakalanmak olduğunu belirtti. Her 4 hemşireden biri çalıştıkları kurumların enfeksiyondan korunma konusunda yeterli olmadığını düşündüğünü ifade etti.

-“DÖNER SERMAYE ADALETSİZLİĞİ GİDERİLMELİ”-

Hemşireler Haftası nedeniyle açıklamada bulunan Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, hemşirelerin yaşanan döner sermaye adaletsizliğinden rahatsız olduğunu vurgulayarak, “Hekim-hekim dışı personel arasındaki uçurum adil bir seviyeye çekilmelidir. Hemşireler performans değerlendirmelerinde haklı olarak kendi emeklerinin dikkate alınmasını istemektedirler. Performansa dayalı ek ödeme sistemi mutlaka adil bir yapıya kavuşturulmalıdır” şeklinde konuştu.

Hemşirelere de hekimlikte olduğu gibi branşlaşma ve uzmanlaşma imkanları tanınması gerektiğini söyleyen Memiş, bu konuda eğitim olanaklarının artırılması gerektiğinin altını çizdi. Memiş, hemşirelerin yardımcı sağlık personeli şeklinde tanımlanmasını haksızlık olarak değerlendirerek, “Hemşirelik de hekimlik gibi bilimsel disipline sahiptir. Hemşireler yardımcı sağlık personeli tanımlamasıyla görevleri dışında işlerde çalıştırılmamalı, kendi mesleğinde uzmanlaşma imkanları sağlanmalıdır” dedi.(ANKA)