Türk Hemşireler Derneği, İstanbul'daki Özel Kartal Hastanesinin yenidoğan bebek ünitesiyle ilgili görüntülerin medyada yer almasının ardından hastane başhemşiresi ve genel koordinatörü ile görüşüldüğünü belirterek, görüşmede yalnızca olayları basına yansıtanın değil, o bölümdeki tüm çalışanların da acil tıp teknisyeni olduğunun öğrenildiğini açıkladı.

Türk Hemşireler Derneği, geçen hafta sonu İstanbul'daki Özel Kartal Hastanesinin yenidoğan bebek ünitesiyle ilgili basına yansıyan görüntüler üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Medyadan yer alan haberlerin ardından hastane başhemşiresi ve hastane genel koordinatörü ile görüşüldüğü belirtilen açıklamada, ''Görüşmede yalnızca olayları basına yansıtanın değil, o bölümdeki tüm çalışanların da acil tıp teknisyeni olduğu öğrenilmiştir'' ifadesine yer verildi.

Bilgi almak amacıyla, basına kendisini hemşire olarak tanıtan sağlık çalışanı ile diğer çalışanlara tüm çabalara rağmen ulaşılamadığına işaret edilen açıklamada, olayın üzerinde önemle durulması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, Türk Hemşireler Derneğinin, olayı İstanbul Şubesi aracılığıyla açıklığa kavuşturmaya çalışacağı ve elde edilen verilerin halkla paylaşılacağı bildirilerek, şunlar kaydedildi:

''Bu olay nedeniyle, bir kaç soruya yanıt vermelerini yetkililerden talep ediyoruz.

Hemşirelik mesleğinin, diploması hemşire olmayanlar tarafından icrasına izin verilmesi, buna göz yumulması hangi ulusal ve uluslararası norma uygundur?

Türkiye'de hemşire eksikliği olduğu için diploması hemşire olmayanların hemşire olarak çalıştırılmasına göz yumanlar, 1950'li yıllardan bu güne kadar hangi akılcı önlemi hangi öngörüyle almışlardır? Sağlık Bakanlığı, YÖK, Devlet Planlama Teşkilatı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı şimdiye değin ne yapmıştır?

Diploması hemşire olmayanların hemşirelik alanına giren işlerde çalıştırılmasıyla ilgili olarak hukukçular ne düşünmektedirler?

18 yaş altı çocuktur. Sağlık Meslek Lisesi mezunları en fazla 18 yaşında hemşire olmaktadırlar. Çocuk yaşta bu mesleğe binlerce insan alınması, ağır ve tehlikeli işlerin icra edildiği hastanelerde çocuk yaşta çalışmaya başlaması, çocuk istismarı kapsamına girmez mi? Hemşire açığı hangi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede bu yol ile giderilmektedir?

Hastanelerde cereyan eden olayların çoğunun bu yol ile hemşirelere mal edilmesi bu insan gücünün iyice bezip içine kapanmasına yol açmaz mı? Meslekten ayrılmayı hayal ederek çalışmasına yol açmaz mı, onların sağlığını bozmaz mı? Çalışma hayatının yığınla sorunuyla baş etmeye çalışırken bir de bu faktör iş verimliliğinde kayba yol açmaz mı?

Hemşirelikle ilgili bu ve benzeri sorunları Sağlık Bakanımızla görüşme isteğimize yönelik olarak 2 Nisan 2011 günü Bakanlık Özel Kalemi'ne yaptığımız yazılı müracaatın olumlu karşılık bulacağını umuyoruz.''

A.A.