Üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutmanlar, uzmanlar, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarına yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarıyla ilgili bilgi veren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümet dönemlerinde eğitimi en önemli konu olarak ele aldıklarını kaydetti.

Düzenlemeyle, YÖK'te görev yapan öğretim görevlilerine önemli iyileştirmeler yapıldığını belirten Şimşek, bütçeden eğitime ayrılan kaynağın 2002'den bu yana 7 kat artırıldığını söyledi.

Şimşek, görüşmeler sırasında verecekleri bir önergeyle, üniversitelerde görev yapan öğretim üyeleri ile araştırma görevlisi, öğretim görevlisi ve okutmanların mali haklarında yapılacak iyileştirmeye, uzman, çevirici, eğitim ve öğretim planlamacılarının da dahil edileceğini bildirdi.

'ÖNEMLİ İYİLEŞTİRME YAPIYORUZ'

Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda akademisyenlere yeni mali haklar getiren Yükseköğretim Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerinde milletvekillerinin tasarıya ilişkin sorularını yanıtladı.

Düzenlemenin milletvekilleri tarafından bir haksızlığın giderilmesi olarak tanımlandığını, kendisinin de bu ifadeye katıldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı çok önemli bir kurum. DPT, Kalkınma Bakanlığı, Maliye, bunlar Türkiye'nin nitelikli insan çekme noktasında çok önemli kurumları. Bunlarla şimdi araştırma görevlilerimiz rekabet edebilecek bir ücrette. Yeterli değil, doğrusu bütün bunlar hepsi biraz imkan ve denge meselesi. Ama önemli bir iyileştirme yapıyoruz.

Üniversitelerimize daha nitelikli insanların çekilmesi noktasında bence güzel bir düzenleme. Hazine ile Maliye yarışabilir bir noktaya gelecekler."

'SIKINTILARI YAKINDAN BİLİYORUZ'

Araştırma görevlilerinin sıkıntılarını yakından bildiğini ifade eden Şimşek, bu düzenlemenin üniversitelerin sorunlarını çözmediğini ancak ücretlere önemli iyileştirme sağladığını belirtti. Şimşek, "Yükseköğretim tazminatını bahsettiğimiz rakamlar çerçevesinde herkes alacak" dedi.

Akademik teşvik sisteminin de somut ve objektif kriterler çerçevesinde uygulanacağının altını çizen Şimşek, bu yolla akademisyenlerin uluslararası çalışmalara teşvik edileceğini vurguladı. "Kamuda performansa dayalı bir sistem yok. Keşke olsa. İnanın o zaman kamuda hizmet kalitesi de artar" diyen Şimşek, düzenleme ile akademisyenlere yapılacak ödeneklerin tutarı hakkında da bilgi verdi.

Şimşek, üniversitelerin dünya liginde üst sıralara çıkması için pek çok konuda esneklik kazanması gerektiğini de söyledi.

Bu arada, Bakan Şimşek, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, akademik personele mali haklar getiren tasarının görüşmeleri sırasında, milletvekillerinin Maliye Bakanlığı'na eleman alımında yönetmelik değişikliğiyle ilgili çıkan haberlere ilişkin sorularını yanıtladı.

Haberde, kurumun yazılı sınavı kaldırmış gibi bir intiba olduğunu belirten Şimşek, "Soru işaretlerini gündeme getirmeyecek şekilde bunu düzelteceğim" dedi.

Şimşek, "Maliye'ye eleman alımında hem KPSS aranacak, hem kurumun yazılı ve sözlü sınavı olacak" diye konuştu.

Öte yandan komisyonun bugünkü gündeminde bulunan Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, alt komisyona sevk edildi.