Aksi takdirde nasır, bunyon, aşil tendonunda kısalma gibi sorunlar yaşayabilirsiniz
Kadınsı bir fetiş olan ayakkabılar ile elde ettiğiniz kusursuz görünümün bedelini, çoğu zaman yine ayaklarınız ödüyor. Nasır, bunyon, topuk sertleşmeleri gibi rahatsızlıkların yanı sıra, yanlış ayakkabı kullanımı dik durmanızı engelleyip, ileriki aşamalarda kronik kemik ağrılarına da neden olabiliyor.

Öldürücü topuklar

Çok yüksek topuklu ayakkabılar bazen bir işkence aracı olabiliyor. Vücudunuzun tüm ağırlığını topuk kısmına yoğunlaştıran bu ayakkabılar, nasır ve bunyon oluşumunu hızlandırır. Topuklarda yaşanan sorunlar aynı zamanda duruşunuzu da olumsuz yönde etkileyebilir. Dik durmakta zorlanırken; sırt, kalça ve diz bölgelerinizde ağrılar meydana gelir. Yüksek topuklu ayakkabı kadınlarda genellikle aşil tendonunda kısalmaya ve ileriki aşamalarda düz ayakkabı giydiklerinde yere basmakta zorluk çekmelerine neden olur. İpucu: Kemik ağrıları vücudunuzda bir şeylerin yanlış gittiğinin göstergesidir. Bunun için, mümkün olduğunca her gün farklı modellerde ve topuk boyutlarında ayakkabılar giymeniz, daha sağlıklı olur. Dolgu topuklu ayakkabılar stiletto'lardan daha sağlıklıdır. Ancak her şeye rağmen stiletto giymek istiyorsanız, özel ayakkabı astarlarından kullanın.

Düz tabanlı ayakkabılar

Babet gibi düz tabanlı ayakkabılar da, yüksek topuklular kadar risk taşıyor. Kavissiz düz ayakkabılar bir süre sonra taban şeklinde bozulma meydana getiriyor. Ayrıca parmak arası terlik giyenler için de durum farklı değil. Terliğin ayağınızdan çıkmaması için küçük adımlar attığınızda kemiklerinizde siz farkında olmadan ağrılar meydana geliyor. İpucu: Birçok kişi topuksuz ayakkabıların daha sağlıklı ve daha rahat olduğunu düşünür. Daha rahat oldukları kesin olsa da, sağlıklı değil. Bu durumda ayak tabanındaki kavisi desteklemek amacıyla özel tabanları tercih edebilirsiniz. Farklı çeşitlerde satılan tabanlar, ayak şeklinizi koruyor. Hatta bazıları yalın ayak yürüyormuşsunuz gibi rahat hissetmenizi sağlıyor. Bu koruyucu kalıplar, parmaklarınızın yere sağlam basmasını sağlar

Acil durum yöntemleri

Topuklu ayakkabılarınızdan ya da parmak arası terliklerinizden vazgeçemiyorsanız, ayaklarınızda meydana gelen rahatsızlıklarla savaşmayı öğrenmelisiniz. İşte acil durumlarda uygulamanız gerekenler:
Nasır: Ponza taşıyla yok edilebilir. Ancak iki farklı türde nasır bulunduğunu da unutmayın. Parmak kenarlarında meydana gelen koni şeklindeki şişliklere de nasır deniyor. Eğer parmaklarınızda bu tarz şişkinlikler meydana gelirse, koruyucu bir bant ile kamufle edin.

Bunyon: Genellikle dar ayakkabı giyildiğinde ayak başparmağı diğer parmağın üstüne binerek, bölgede bunyon denen çıkıntının meydana gelmesine neden olur. Bu bölge sürekli sürtünmeye maruz kaldığı için deri zamanla kalınlaşır ve ağrılar meydana gelebilir. Ayağınıza iyi uyan ayakkabıların kullanımı en iyi çözüm olacaktır. Ayrıca bunyonun üstüne konacak yumuşak bir tıbbi ped de acıyı ve sürtünmeyi hafifletir.
Şeytan tırnağı: Tırnak etrafındaki cilt kuruduğu için oluştuğundan, yağ ya da krem kullanarak bu bölgedeki deriyi nemli tutun. Oluştuğunu fark ettiğinizde makasla kesin. /sabah