Bayanlar Ligi maçında görev yapmak üzere Erzurum’a gelen Günal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, buz hokeyi tutkusunun çocuk yaşlarda başladığını söyledi.

Nil Günal, dizi çekimleriyle buz hokeyindeki görevi arasında zorluk çekmediğini ve her ikisini de başarıyla sürdürdüğüne inandığını belirterek, "Yolda, alışverişte sizi tanıyanlar, buz hokeyi maçında hakem kıyafetinin giyince tanımıyor. Hatta bazen seyirciler ’Hakem bayanmış, gördün mü’ diyerek şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Fakat ben her ikisini de en iyi şekilde yaptığıma inanıyorum" dedi.

Ankara’da başladığı buz sporlarında ilk olarak figür yaptığını ve ilerleyen yıllarda hokeye başladığını kaydeden Günal, şöyle konuştu: "Buz hokeyine 10-11 yaşlarında başladım, o dönemlerde Ankara’da oturuyordum. Oyunculuğa ise lise yıllarında tiyatro ile başladım. Tiyatro kulübüne yazıldım ve zamanla sanat dünyasına girdim. İkisi ayrı ayrı dönemlerde olduğu için fazla zorlanmadım. Buz hokeyinde 14 yıldır hakemlik yapıyorum. Bir yıl bayan hokey takımında oynadım. Zaten buza giriş yaptıysanız, o aşk içinizden kolay kolay çıkmıyor. Buzun bende farklı bir yeri var. Dizi çekimlerimi hafta sonuna denk getirmemeye çalışıyorum. Hafta sonu dizi çekimi yoksa, soluğu burada alıyorum." Nil Günal, ülkemizde buz hokeyine yeteri kadar ilgi gösterilmediğini belirterek, tanıtımın iyi yapılması gerektiğini ve bu konuda ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Buz hokeyinin çocukların gelişiminde de çok önemli yanları bulunduğunu ifade eden Günal, şöyle devam etti: "Ne yazık ki ülkemizde ’bir başarı sağlanınca o sporun değeri anlaşılıyor’ gibi bir imaj ortaya çıkıyor. Spor branşının imajı artıyor gibi oluyor. 12 Dev Adam’da bu böyleydi. Turnuvalar, alınan başarı ve kupalardan sonra ilgi artmış gibi oldu. Fakat bu spor her zaman vardı, önceden de yapılıyordu.

Filenin Sultanları yine öyle. Bence spora gerekli ilgi ve yatırım yapılırsa, alınacak bir başarıyı beklemek yerine, o başarıya destek verilirse yavaş yavaş insanlar spora ilgi duyar. Zaten böyle olunca da başarı kendiliğinden gelir.

Çocukların paylaşımı ve disiplini öğrendiği buz hokeyine, her anne, baba evladını gönül rahatlığı ile göndermeli. Çocuk burada gününü nasıl programlayacağını, arkadaşlığı öğreniyor. İçinde birikmiş bir agresiflik varsa onu dizginlemeyi öğreniyor." -"(Buz hokeyinin çok tehlikeli olduğu) imajı var Türkiye’de"- Nil Günal, anne ve babaların çocuklarını buz hokeyinden uzak tutmasının farklı gerekçeleri olduğunu, bu gerekçelerin de söz konusu spor branşını çok iyi bilmediklerinden kaynaklandığını savundu.

"Buz hokeyi" denilince akla ilk önce kavga ve sertliğin geldiğine dikkati çeken Günal, şunları söyledi: "Anne ve baba neye ilgi gösterecek bilmiyor. Her hafta sonu maç yapılıyor bayanlar, minikler, yıldızlar, gençler kategorilerinde ama tribünlere baktığınızda ilgi ’yok’ denecek kadar az. Bunun nedeni anne ve babaların buz hokeyini tanımamaları. Basın da bu tanıtımın içinde olmalı. Söz konusu bu maçların yayınlanması, ailelerin bilinçlenmesini sağlar. ’Buz hokeyinin çok tehlikeli olduğu’ imajı var Türkiye’de. Tabi hızlı oynanan bir spor. Sertlik ve kavgalar var ama belli koruma malzemeleri giyilerek bu riski asgari seviyeye indiriyoruz. Buz hokeyi farklı bir spor dalıymış gibi lanse edilince, aileler de çocuklarını bu spordan uzak tutuyor. ’Okulda dikkati dağılacak’ diyenler, ’üniversite sınavına çalışsın ve okusun’ diyenler var. Elbette çocuklarımız okusun ama buz hokeyinin çocukları disiplin eden bir tarafı da var. Ayrıca, her maçta kavga çıkacak diye bir şey yok. Aileler korkmamalı buz hokeyinden. Buralara gelen aileler görecek ki buz hokeyi çocuklar için büyük yararlar sağlayacak."

milliyet