Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesi ve 15 Temmuz'un "Demokrasi ve Özgürlükler Günü" olarak tatil edilmesine ilişkin kanun teklifi, Başbakan Binali Yıldırım ve Ak Parti milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu.

CHP'nin teklifi ise TBMM Başkanlığına CHP Genel Başkanı, İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Levent Gök ile Ankaramilletvekillerinin imzasıyla sunuldu.

Teklif, Ankara'nın Kazan ilçesinin adının "Kahramankazan" olarak değiştirilmesini öngörüyor.

Ayrıca, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun'da da değişiklik yapan teklif, darbe girişiminin olduğu 15 Temmuz gününün, "Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü" olarak tatil ilan ediyor.

Teklifin gerekçesinde, cumhuriyetle hesaplaşmaya yönelik faaliyet gösteren, devlet kurumlarına yerleştirilmiş emperyalizm uşağı bir çetenin, 15 Temmuz'da parlamenter demokrasiye karşı darbe girişiminde bulunduğu anımsatıldı.

Başta halkın olmak üzere, siyasi partiler, medya, yurtsever emniyet güçlerinin birlikte karşı koyması ile demokrasiye yönelik hain kalkışmanın başarısız kılındığına işaret edilen gerekçede, şunlar kaydedildi:

"Yaşanan olaylarda kendilerini silahlara karşı siper eden yüzlerce yurttaşımız yaşamını yitirmiş, yüzlerce yurttaşımız yaralanmıştır. Halkımız canını ortaya koyarak, cumhuriyetimize, demokrasimize sahip çıkmıştır. Halkımız kendi kaderini belirlemiş, direnme hakkını kullanarak darbecilere geçit vermemiştir. Türk halkının 15 Temmuz’da gösterdiği karşı duruş, aslında direnme hakkının da meşruluğunun tescili niteliğindedir. Direnme hakkının meşruluğunun kabulü aynı zamanda demokrasimiz için de bir teminattır.

15 Temmuz tarihinin “Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü” günü olarak kabulünün, darbelere karşı bilinç oluşturmasının yanında ülkeyi darbelere götüren süreçlerin irdelenmesi ve sorgulanması noktasında da işlev göreceğine kuşku yoktur. Darbe girişiminin en önemli askeri merkezi Kazan ilçemizdeki Akıncı Hava Üssüdür. Darbenin Akıncı Üssünden idare edildiğini öğrenen Kazanlıların canlarını ortaya koyan mücadelesi, darbe girişiminin önlenmesinde büyük katkı sağlamış, darbeye direnen diğer yurttaşlarımız için de cesaret örneği oluşturmuştur. Kanun teklifiyle, Kazanlıların 15 Temmuz tarihinde gösterdikleri cesaret ve vatanseverlik karşısında, Kazan ilçemizin adının Kahramankazan olarak değiştirilmesi öngörülmektedir. Yasa teklifi ile öngörülen değişikliklerin diğer bir amacı da, demokrasimizin geliştirilmesi, ortak paydamız olan demokratik, laik, hukuk devleti ilkelerinin yaşatılmasının tekrar altının çizilmesine katkı sağlanmasıdır."