BBP eski Genel BaşkanıMuhsin Yazıcıoğluve beraberindeki beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili yeniden başlatılan “soruşturmalar” genişletildi.
 
Başbakanlık Teftiş Kurulu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, “helikopterin beynini keçiler sökmedi ya...” diyerek tepki gösterdiği, helikopter kazasındaki ihmali bulunan devlet görevlilerini mercek altına aldı.Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) raporunun ardından, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ulaştığı bilgi ve belgeler de kazayı soruşturan Malatya özel yetkili savcılığına gönderildi.
 
Başbakanlık Teftiş Kurulu da, kazayla ilgili arama ve kurtarma çalışmalarında bir çok hatanın ve ihmalin bulunduğu belirledi. Kurul bünyesinde oluşturulan ekipte, Ulaştırma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı gibi kurumlardan da müfettişler yer alıyor. İnceleme çerçevesinde, helikopterin kiralanmasından, enkazın bulunmasına kadar geçen sürede “ismi geçen” tüm bürokratların ihmali olup olmadığı araştırılıyor.
 
Hakkında soruşturma açılan devlet görevlileri arasında, arama kurtarma çalışmalarını yürütenAdanaJandarma Bölge Komutanı Tuğrgenaral Ali Lapanta, helikopterin kara kutusunu söken Jandarma Komutanlığı'nda görev subaylar bulunuyor. Ayrıca, helikopterde bulunan İsmail Güneş ile uzun süre görüşerek telefonun bataryasının bitmesine yol açan, acil servis görevlilerinin de ihmali bulunup bulunmadığı araştırılıyor.
 
‘Bulundu' diyen Valiye inceleme
 
Teftiş Kurulu, arama ve kurtarma çalışmaları sırasında görev alan devlet görevlilerini ve arama çalışmaları sırasında tartışmalı açıklama yapan bürokratları da inceleme altına aldı. “Kazazedelere ulaşıldı. Yazıcıoğlu yaşıyor” şeklinde açıklamalar yapan döneminKayseriValisi Mevlüt Bilici ile valiye bu bilgiyi verdiği öne sürülen Jandarma görevlileri de inceleme altına alındı.İnceleme sonucunda ihmali olan devlet görevlileri hakkında ağır cezalar verilmesi gündeme gelecek.
 
Savcılık cihazları sökenleri istedi
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ‘helikopterin beyni' olarak nitelendirdiği parçaların Argus 5000 CE ve SKYMAP IIIC cihazları olabileceği kaydediliyor. Söz konusu donanım, helikopterin uçuş bilgilerini muhafaza ediyor. Her iki cihaz da kazanın ardından 29 Mart 2009 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı Kurulu tarafından olay yerinde görüntülenmiş, 2 gün sonra olay yerinde çekilen fotoğraflarda ise cihazlara rastlanmamıştı. Savcılık cihazları söken personel hakkında bilgi de istedi.