Tıp Bayramı Kutlamaları çerçevesinde Aydın Sağlık İl Müdürlüğü, Adnan Menderes Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Türk Tabipler Birliği Aydın Tabipler Odası tarafından "Hekimin Sosyal Sorumluluğu ve Malpraktis" konulu panel düzenlendi.
Aydın Devlet Hastanesi Konferans Salonu"nda düzenlenen panele, Aydın İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Dr. Ramazan Tuzlu, Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, ADÜ Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Av. Mustafa Güler, Prof. Dr. Ufuk Katkıcı, ADÜ Tıp Fakültesi Tıp Etiği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Murat Aksu ve hekimler katıldı.
Yaptığı açıklamada, tıp Bayramı kutlamalarının çeşitli etkinliklerle kutladığını belirten Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, "Hekimin Sosyal Sorumluluğu ve Malpraktis" konulu panel gerçekleştirdiklerini, bu panelde Türkiye"nin içinde bulunduğu sağlık ortamının, hekimin yasal sorumluluğu ve yasası olmayan ama cezai uygulaması olan malpraktisi anlattıklarını ifade etti. Geçen yıl Temmuz sonunda çıkan tam gün yasasıyla birlikte hekimlere zorunlu mali sigorta getirildiğini hatırlatan Eralp, “Bir malpraktis mesleki uygulama ile ilgili bir uygulama olmadan bu zorunluluk sigortasının getirilmesi doğru değil. Son zamanlarda hekimlik uygulamalarında, hukukla ve mahkemelerle karşı karşıya kalınıyor. Bunun için ilk önce hekimlerin yasal sorumluluklarını bilmesi gereklidir. Hekimlerim bu yasal sorumluluklar içerisinde hareket etmesi gerekiyor. Sadece bu yasal sorumlulukları bilmek yeterli olmuyor” dedi.
Günde 100 adet hasta bakan bir doktorun ruh halini düşünülmesi gerektiğini belirten Atay, bütün hekimlik mesleği uygulamalarında baştan beri hekimlerimize kendi yasal sorumluluklarımızla ilgili bilgi birikimini ve neler yapılması gerektiği konusunda bilgilendirme toplantıları yaptıklarını kaydetti. Hekimlik mesleğini yaparken hata yapmamak gerektiğinin altını çizen Atay, “Bununla birlikte yasal sorumluluk içerisinde mesleği icra etmek gerekiyor. Önümüzde ki günlerde de buna benzer panellerle hekimlerimizi bilgilendirmeye, bilinçlendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Panele katılımın az olmasını da değerlendiren Atay, “Katılımın az olmasını şuna bağlıyoruz. Hekimlerimiz puan karşısında performans alıyor. Bu panele katılanlara performanstan bir puan verilseydi bu salon dolu olurdu. Toplantının bir puanı olmadığı için doğal olarak hekim arkadaşlarımız hasta bakmayı yeğlediler. Ama bu konuda kendilerini bilgilendirilmeleri gerekiyor. Bir kişi bile gelse o toplantı değerlidir” şeklinde konuştu