Yılbaşı öncesinde özel şirketlerin kamu personeline hediye göndermesi, etik tartışmayı yeniden başlattı. Konuyla ilgili resmi açıklama ise Başbakanlık Etik Kurulu'ndan geldi. Kurul, kamu görevlilerinin hediye almasının yasak olduğu Türkiye'de, vicdan kriterini ortaya koydu. Başbakanlık Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Prof. Bilal Eryılmaz, kamu çalışanlarının kendisine "İşgal ettiğim makam ve mevkide bulunmasaydım, bu hediye yine de bana verilecek miydi?" sorusunu sorması gerektiğini söyledi.

'ÜZERİNE GİDİYORUZ'
Eryılmaz, şunları ifade etti: "Kamu görevlisine hediye verilmemesi bizim temel ilkemiz. Daha önce bayram ve yılbaşı için hediye yasağıyla ilgili genelge çıkarmıştık. Ancak Türkiye'deki yabancı şirketler yasağı deliyor. Şikayetler artarsa yine çıkarırız. Şikayet varsa üzerine gidiyoruz, gitmeye devam ederiz. "

SEYAHAT, BURS
Bu arada Etik Kurul, yayınladığı "Etik Rehberi"nde hediye yasağı kapsamını açıklamıştı. İşte o yasaklar: Veda ve kutlama hediyeleri, burs, seyahat, ücretsiz konaklama. Her türlü eşya, giysi, takı veya gıda türü hediyeler. Görev yapılan kurumla iş veya hizmet ilişkisi içinde olanlardan alınan borç ve krediler.

OSMANLI'DA SINIR 50 YUMURTAYDI
Osmanlı'nın, özellikle çöküş döneminde, devlet görevlilerine hediye yasağı getirilmişti. Konuyla ilgili Sultan Abdülmecid devrinde de bir yönetmelik yayımlanmıştı. Bu yönetmelikte hediyenin sınırı çizilmişti. Buna göre mücevher, kürk, şal, kumaş, gülam, cariye, at, kuruyemiş ve yakacak gibi şeylerin verilmesi yasaklanmıştı. Ancak yumurta gibi ürünler, 'miktarı fazla olmamak' kaydıyla serbest bırakılmıştı. Hediyelik yumurta sayısı ise 50 adetle sınırlandırılmıştı.

AVRUPA BİRLİĞİ'NDE ÜST LİMİT 50 EURO
Avrupa Birliği (AB), kamu görevlileri için hediye sınırını 50 euro olarak belirliyor. Değeri, 50 eurodan düşük olan hediyeler ise "konukseverlik" veya "küçük hediye" kapsamında görülüyor. Uluslararası kamu görevlileri, rüşvet veya yolsuzluk olaylarına tanık oldukları durumlarda ise AB'nin yolsuzlukla mücadele eden dairesi OLAF'ı bilgilendirmek durumunda.