İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) ile Yemen Arşiv Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği 'Osmanlı döneminde Yemen' sempozyumuna Türkiye, Yemen, S.Arabistan ve Kuveyt'ten çok sayıda akademisyen katıldı. ABD'nin El Kaide'yi bahane ederek topraklarına büyük bir askeri güç yığınağı yaptığı Yemen'de yaşananlar için Prof. Dr İhsan Süreyya Sırma ilginç bir tespit yaptı.
Sırma ülkede El Kaide diye bir şey olmadığını asıl amacın stratejik ülke Yemen'i işgal edip İran'ı çembere almak olduğunu söyledi. Sırma, “ABD'nin Yemen'de yaptığı İran'a karşı bir çeviri harekatıdır” dedi. Sırma ABD'nin Yemen'de kontrolü altına alması halinde Ortadoğu'da kontrol açısından önemli güç kazanacağını dile getirdi.

EL KAİDE'DEN HABERLERİ BİLE YOK

Sırma şöyle konuştu: “El Kaide denen şeyi ABD oraya getirdi. Aslında öyle birileri yok. Ben oradayken havalimanı yakınları bombalandı. ABD, saldırının gerekçesi olarak El Kaide militanlarını gösterdi. Bindiğin taksinin şoförü o mahallede oturduğunu, saldırıda hayatını kaybedenlerin El Kaide'den habersiz masum kişiler olduğunu anlattı.”

Yemen'de iki mezhep olduğunu belirten Sırma “Yemen'de Şii - Zeydiler ve Sünni - Şafiler var. Ama aralarında problem yok. Aslında ABD bir mezhep çatışması çıkartmak istiyor” dedi./yeni şafak