Su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörünün global ekonomik krizden çıktığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Rusya"ya kanatlı eti ihracatında yasal prosedürün tamamlandığını, Rusya"dan 2011 yılı için 50 bin ton kanatlı eti ihracatı kotası alınması konusunda hükümetler arası görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına inandığını belitti.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği"nin Olağan Genel Kurul Toplantısı"nda konuşan Kızıltan, sektörün ihracatta artış sağladığını, dünya pazarlarında ihraç fiyatlarının yükseldiğini, ihracat yapılan ülke sayısının fazlalaştığını söyledi. Kızıltan, “Bugün Afrika ülkeleri Angola"ya, Gabon"a kadar ihracat yapıyoruz. Rusya, Dubai, Irak pazarlarına ihracatımız iyi gidiyor. Su Ürünleri Tanıtım Grubu"nun faaliyetleri çok önemli. İhracat yaptığımız ülke sayısı 10"dan 40"a çıktı. Önümüzdeki dönemde ihracat yapılan ülke sayısını 60"a, ihracatımızı da yüzde 20 artışla 500 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

RUSYA"DA KAPIYI ARALADIK
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak, Rusya"ya kanatlı eti ihracatı için yaptıkları çalışmalarda son aşamaya geldiklerini anlatan Kızıltan şöyle konuştu: “Rusya"da kapıyı araladık. Rusya, 2010 yılı kotalarını dağıtmış, 2011 yılı kotasından 50 bin ton pay alabilmek siyasi iradenin işi. İki ülke hükümetleri arasındaki görüşmelerin olumlu sonuçlanacağına inanıyorum. 2011 yılı için Rusya"ya 50 bin ton kanatlı eti ihracatı hedefliyoruz”
Şu anda iç piyasada fiyatların yükselmesi nedeniyle tavukçuluk firmaları için iç pazarın daha cazip olduğuna işaret eden Kızıltan, “Önümüzdeki süreçte fiyatlar 1800 dolar seviyesine gerilediğinde Rusya"ya ihracat seçeneğinin elimizde olması, kapıların açık olması sektör açısından son derece önemli. Yumurtaların farklı sepetlerde olması gerekiyor. Su ürünleri ve hayvancılık sektörü global ekonomik krizden farklı pazarlarda olduğu için daha az etkilendi” şeklinde konuştu.
Önümüzdeki dönem için balık tüketimini arttırmak için çalışma yürüteceklerini kaydeden Sinan Kızıltan, şunları söyledi; “Haftada iki gün balık, yaşam boyu sağlık” sloganı ile Türkiye"nin kişibaşı yıllık 7 kg. seviyesinde olan balık tüketimini arttırmayı amaçlıyoruz. Bugün İtalya"da kişibaşı balık tüketimi yıllık 28 kg. seviyesinde. Türkiye"de et fiyatlarının 30 TL"ye çıktığı bir ortamda daha sağlıklı bir besin maddesi olan balık tüketiminin artması için çalışacağız. Bu amaçla yemek kitapları hazırladık, posterler yaptırdık. Su Ürünleri Tanıtım Grubu çok ciddi bir tanıtım faaliyeti yürütüyor. Rusya"da, İspanya"da, ABD"de, Dubai"de su ürünleri fuarlarına Milli Katılım gerçekleştirdik. Önümüzdeki süreçte, Brüksel"de Su Ürünleri Fuarına katılacağız. Balık yurtdışında Yunan balığı olarak biliniyordu, bu balık Akdeniz balığı. Levrek ve çipuranın tanıtımını yaptık.”

KANATLI TANITIM GRUBU KURULUYOR
Ege Su Ürünleri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Genel Kurulu"nda, Kanatlı Tanıtım Grubu kurulması kararı alındı. Söz konusu karar, İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Kurulları"nda da alındığı takdirde, Dış Ticaret Müsteşarlığı"nın onayına sunulacak.
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Genel Kurulu"nda yapılan seçimler sonucunda mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan tarafından hazırlanan tek liste ile seçime gidildi. Sinan Kızıltan, geçerli 71 oyun tamamını alarak tekrar Yönetim Kurulu Başkanlığı"na seçilirken yönetim kurulu şu isimlerden oluştu; Melih İşliel, Selçuk Atalay, Keskin Keskinoğlu, Hamdi Ekiz, Cahit Pekin, Teoman Yayın, Serar Düzkan, Sevinç Kopuz, Mustafa Bağcı ve Yurdakul Sözeri. -iha