Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yeni yapılacak yat limanı yatırımları ile Türkiye'nin marina kapasitesini iki katına çıkaracaklarını belirterek, 'Akdeniz çanağında yer alan 1 milyon yatlık pastadan, artık biz de payımızı alacağız' dedi. Yat turizmini kullanan turistlerin yüksek gelir grubunda olduğuna dikkat çeken Yıldırım, 'Bu turistleri ülkeye çekeceğiz. Yat turizminden 2023'te 10 milyar dolarlık gelir elde edeceğiz' diye konuştu.

ŞU AN GELİR 3.5 MİLYAR $

Konuya yönelik olarak bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan Yıldırım, Türkiye'nin, Akdeniz çanağında önemli bir yere sahip olmasına karşın yat limanları konusunda eksikleri bulunduğunu kaydetti. Havalimanı yapımında uygulanan Yap İşlet Devret (YİD) modelini yat limanı yapımında da uygulamaya koyduklarını ifade eden Yıldırım, 'Büyük başarı sağlanan YİD modeli, yurtdışında 'Türk modeli' olarak örnek alınmaya başlandı. Böylece, yat turizmine de kamu kaynağı kullanılmadan yatırım yapılmasını sağladık' dedi. Bakan Yıldırım, yat turizmini kullanan turistlerin yüksek gelir grubunda olduğuna dikkat çekerek, 'Türkiye'ye gelen turistlerin neredeyse yüzde 80'i orta gelir grubunda. Ancak yüzde 15'i yüksek gelir grubunda yer alıyor. Biz bu oranı artırmayı planlıyoruz. Yat limanlarının artışı ile Türkiye'yi ziyaret eden zengin turist sayısı da artacak' dedi. Bakan Yıldırım, yat limanları alanında yapılacak atakla, buradan sağlanan yıllık 3.5 milyar dolarlık gelirin 8.5 milyar dolara kadar çıkacağını belirterek, 'Akdeniz çanağındaki marina kapasitesinin yüzde 85'ine Fransa, İspanya ve İtalya sahip. Biz de artık payımızı alacağız' dedi.

Bağlama kapasitesi 25 bin yata çıkacak

YILDIRIM, rakiplerimiz olan İtalya Fransa ve İspanya'nın yeni yatırım yerlerinin kısıtlı olması, Batı Akdeniz'in kirlenmesi ve işletme ücretlerindeki artış nedeniyle yat turizmi açısından Türkiye'nin cazip duruma geldiğini dile getirdi. Yıldırım, 'Ülkede kamu ve özel sektöre ait işletilen 45 adet yat limanı ve yat çekerek yeri bulunuyor. Bunların toplam yat bağlama kapasitesi 14 bin adet. Yatırım programımızdaki projelerin kademeli olarak tamamlanması ile yaklaşık 11 bin 200 adet yat bağlama kapasitesi yaratılacak ve kapasite 25 bin 200 adete ulaşacak' şeklinde konuştu. 2010 yılı ortalarında tamamlanacak olan Yat Turizmi Master Planı'na göre, Türkiye'nin yat bağlama kapasitesinin 2023'te 30 bine, 2030'da da 50 bine çıkarılmasının hedeflendiğini kaydeden Yıldırım, 2023 yılına kadar yat turizm gelirlerini 10 milyar dolara yükseltmeyi hedeflediklerini vurguladı./akşam