GAZETE HABERTÜRK / SİBEL HÜRTAŞ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın siyasi parti sicil kayıtları nın internet üzerinden öğrenilmesini sağlayan uygulaması, bir Hazine bürokratını şoka uğrattı. TC kimlik numarasıyla üyeliğini sorgulayan bürokrat, Türkiye Komünist Partisi üyesi olduğunu öğrendi 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın tepkilere neden olan siyasi parti sicil kayıtları nın internet üzerinden öğrenilmesini sağlayan uygulaması, ilginç bir olaya neden oldu. Hazine’de görevli üst düzey bir bürokrat, TC kimlik numarasıyla, “yargitaycb.gov.tr” adresine girip, kendisiyle ilgili sorgulama yapmaya başladı. Siyasi Partiler Yasası’nda “Siyasi parti sicilleri herkese açık olur” ifadesinin yer alması üzerine, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan yeni uygulamayı merak eden bürokrat, kendisinin Türkiye Komünist Partisi (TKP) üyesi olduğunu öğrenince şoka girdi.

KAYDINI SİLDİRDİ 
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nı arayan bürokrat, herhangi bir siyasi parti üyeliğinin bulunmadığını belirterek, kaydının silinmesini istedi. Notere giderek gerekli düzeltmeyi yapan bürokrat ardından, başsavcılığa belgeleri sunarak, siyasi parti sicil kaydındaki ismini sildirdi. Uygulamanın başlamasıyla birlikte siyasi partiler de üye kayıtlarını listelerden incelemeye başladı. Geçen ay listeleri inceleyen MHP, 160 üyesinin aynı zamanda AK Parti üyesi olduğunu ortaya çıkarmıştı. Bunun üzerine MHP’de kaydı olan üyeler, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, AK Parti üyeliklerini sildirmişti.

NASIL BAKILIYOR? 
İsteyenler, “yargitaycb.gov.tr” adresinden TC kimlik numarası ile nüfus kağıdı cilt ve seri numaralarını belirterek, herhangi bir siyasi partiye üye olup olmadıklarını sorgulayabiliyor. Ancak CHP milletvekilleri, bu uygulamanın kişilerin iş başvuruları gibi kimlik bilgileri aracılığıyla yaptıkları başvurularda, siyasi parti üyeliklerinin kontrol edilmesine neden olabileceğini ve ayrımcılığa yol açacağını savunarak tepki göstermişti.