Hazar petrolünü İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndaki mevcut yoğun tanker trafiğini artırmadan güvenli şekilde dünya pazarlarıyla buluşturan Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı'ndan hizmete girdiği 2006'dan bu yana 1 milyar 80 milyon varil sevkiyatın yapıldığı bildirildi.

21'nci yüzyılın projesi olarak 2 Haziran 2006'da devreye giren, Doğu-Batı Enerji Koridorunun en kritik ayağını oluşturan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'de dağları ve nehirleri geçerek son durak Adana'nın Ceyhan ilçesindeki terminale ulaşan 1.768 kilometre uzunluğundaki boru hattı tam kapasite çalışıyor.

Hazar denizinin zengin rezervlerindeki Azeri petrolünü, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarındaki mevcut yoğun tanker trafiğini artırmadan güvenli bir şeklide Gürcistan ve Türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştıran boru hattındaki sevkıyat sorunsuz devam ediyor.

BTC Türkiye Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üç ülke boyunca sekiz pompa ve 98 vana istasyonu bulunan, güzergah boyunca en yüksek nokta olan 2.800 metreye erişip, deniz seviyesinde olan Ceyhan Deniz Terminaline ulaşan petrol sayesinde güzergah boyunca iş olanakları da yaratıldığını bildirdi.

BTC Ham Petrol Boru Hattı'ndan 2010 yılında 365 tankere 280 milyon varil yüklemesi yapıldığını belirten Lecompte, ''Aynı zamanda bu yıl önemli bir kilometre taşına daha ulaşılmış olup, 13 Eylül 2010 tarihinde BTC Petrol Boru Hattı'ndan 1 milyarıncı varil ham petrol güvenli bir şekilde dünya pazarlarına ihraç edilmiştir'' dedi.

Lecompte, BTC'nin faaliyete geçtiği 2 Haziran 2006'dan itibaren 1379 tankere 1 milyar 80 milyon varil sevkıyat yapıldığını, sevkıyat için belli bir ülke ya da liman olmadığını, dünyanın çok değişik bölgelerine yapıldığını kaydetti.

BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın kapasitesinin günde 1 milyon varilden 1,2 milyon (1,200,000) varile yükseltildiğini anımsatan Lecompte, ''Bu yılın bir diğer önemli kilometre taşı da BTC'den bir günde geçen en yüksek ham petrol miktarı oldu. 21 Temmuz 2010'da 1,057 milyon varil ham petrolün boru hattından güvenli bir şekilde akışı sağlandı'' diye konuştu.

TÜRKMEN PETROLÜ

Lecompte, 2010 yılının Temmuz ayında yapılan anlaşma kapsamında çok yüksek olmayan bir miktar Türkmen ham petrolünün de BTC boru hattından ihraç edildiğini belirterek, şunları kaydetti:

''Kazakistan'ın Tengiz sahasından çıkartılan petrolün taşınması konusunda Azerbaycan ve Kazakistan arasında yapılmış olan mevcut anlaşmaların geçerliliği sürüyor. Bu anlaşmalar kapsamında petrolün tekrar taşınmasının önünde herhangi bir engel bulunmuyor. Kazak ve Türkmen petrol miktarı boru hattı kapasitesinin yüzde 5'inden daha az.''

-TOPLUMSAL PROJELER-

Lecompte, güzergah boyunca yer alan 550 yerleşim biriminde, binden fazla toplumsal projeyi hayata geçirdiklerini anımsatarak, şöyle devam etti:

''BTC'nin Toplumsal Yatırım Programı ve Bölgesel Kalkınma Girişimi kapsamında bu yıl Türkiye'de 2,9 milyon dolar yatırım yapıldı. Bölgesel Kalkınma Girişimi kapsamında Antakya'da inşa edilen Katı Atık düzenli Depolama Tesisi hizmete girdi. Toplumsal Yatırım Programı boru hattı güzergahında 330 köyde projelerine ve yatırımlarına devam ediyor.''

A.A