Küçükbaş hayvancılığının önemli merkezlerinden Şanlıurfa, eski günlerine dönüyor. Son dönemde verilen destekler sayesinde canlanan sektör, ülke ve bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Ekonomik nedenlerle hayvanlarını satmak zorunda kalan birçok besici ise devletin verdiği kredi ve hibe sayesinde sektöre geri dönüyor. Destekleri yerli yerinde kullanan üreticiler, istihdama da yardımcı oluyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necip Özgökçe, 6 yıl önce 1,5 milyon olan küçükbaş hayvan sayısının 2010'da 1 milyona gerilediğini belirtti.

Devletin verdiği desteklerle hayvancılığın yeniden cazip hale geldiğini vurgulayan Özgökçe, bölgenin, sektör açısından ideal bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Son 10 yılda üreticilere 120,5 milyon lira destek sağlandığını hatırlatan Özgökçe, şöyle konuştu:

"Bakanlığımız hayvan başına 20 lira ayrıca projelerde yer alan hayvanlara ise 50 lira destek veriyor. Bakanlığın sağladığı destek ve geliştirilen projeler sayesinde küçükbaş hayvancılık önemli bir ivme kazandı. Öte yandan verim, kalite ve ırk noktasında artış yaşandı. Şuanda bölgemizde küçükbaş hayvan sayısı 1 milyon 800 bine ulaştı."

Çözüm süreci sayesinde meraların daha güvenli hale geldiğini dile getiren Özgökçe, besicilerin bu durumdan çok memnun olduğunu kaydetti.

Özgökçe, 2010'da 100 bin 650 olan büyükbaş hayvan sayısının ise 4 yılda 250 bin 979'a ulaştığını sözlerine ekledi.

Besicilerden Menduh Demirdağ ise 2008'deki kuraklıklığın üreticileri olumsuz etkilediğine işaret etti.

Devletin destekleriyle hayvancılığın yeniden canlandığını Demirdağ, "Sağlanan olanaklar sıkıntılarımızı giderdi. Daha önce 170 olan küçükbaş hayvan sayım 300'e yaklaştı" diye konuştu.