Kuşadası Belediyesi Köpek Rehabilitasyon Merkezinde düzenlenen törene Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen, Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Osman Çolakoğlu, Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Arslan, Ege Hayvanları Koruma Dernekleri Birliği Başkanı İskender Avcı, Kuşadası Şoförler Odası Başkanı Hüsnü Öten, Nermin-Metin Akar İlköğretim Okulu Hayvanları Koruma Kolu öğrencileri ve hayvan severler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sedat Arslan, 1822 yılında İngiltere’de başlayan hayvanları koruma hareketinin gelişerek bugünlere geldiğini belirterek, “Ülkemizde Hayvanları Koruma Derneği ilk kez 1908 yılında kuruldu. Aynı amaçlı dernekler birleşerek Lahey’de 1931 yılında toplandılar ve Dünya Hayvan Hakları Federasyonunu kurdular ve bu oluşum da 4 Ekim’i hayvan haklarını koruma günü ilan etti. Biz fakülte olarak Aydın ve Nazilli Belediyeleri ile yaptığımız protokoller çerçevesinde barınaklarda toplanan hayvanlara aşı, sağlık hizmetleri ve kısırlaştırma gibi hizmetlerde belediyelerimize yardımcı oluyoruz” dedi.
Daha sonra konuşan Kuşadası Belediye Başkanı M. Esat Altungün ise yaz aylarında ilçeye gelen tatilcilerin çocuklarına oyuncak olarak gördükleri köpekleri beraberlerinde getirdiklerini, ancak dönüşte getirilen köpekleri Kuşadası’nda bıraktıklarını belirterek, kontrolsüz üremenin en büyük sıkıntıları olduğunu söyledi. Hayata geçirdikleri Köpek Rehabilitasyon Merkezi’nin örnek olmaya devam ettiğini kaydeden Başkan
Altungün, “Belediye Meclisimizde aldığımız karar doğrultusunda Rehabilitasyon Merkezimizin yanında doğal yaşam alanı oluşturacağız. Böylece sokakta başıboş dolaşan köpeklerimiz için ihtiyaç duyulan önemli bir sorunu daha çözmüş olacağız” dedi.
Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin çeşitli kriterlere göre ölçüldüğünü vurgulayan Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen ise şunları söyledi: “Okunan günlük gazete sayısı, kişi başına düşen yeşil alan miktarı gibi sokaktaki hayvan sayısının azlığı ve hayvanların yaşam koşulları da gelişmişliğin önemli kriterlerinden biridir. Çocuklarımız ve halkımızın doğan her canlının yaşam hakkı olduğunu unutmaması, hayvan haklarını saygının başlangıcıdır.”
Konuşmaların ardından ise Nermin-Metin Akar İlköğretim Okulu Hayvan Hakları Koruma Kolu öğrencilerine sertifika verilmesiyle kutlama töreni sona erdi.