Destekleme priminden, kamu tüzel kişileri hariç, Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Tarımda, 2009 yılına ilişkin destekleme birim miktarları açıklandı. Mazot, gübre, yem bitkileri, su ürünleri desteğinde birim miktarlar değiştirilmedi. Çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) dahil olan çiftçilere, mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılması, bitkisel üretim faaliyetinde sertifikalı fidan/fide kullanımının desteklenmesi ve hayvancılığın desteklenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, 1 Ocak 2009'dan geçerli olmak üzere, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

ZİRAAT BANKASI DEVREDE OLACAK

Ödemeler Ziraat Bankası aracılığıyla yapılacak ve bankaya, destekleme tutarının yüzde 0,2'si tutarında hizmet komisyonu ödenecek.Tarımsal üretimde verilen destekleme birim miktarları, geçen yıl için de aşağı yukarı aynı miktarlarda belirlenmiş, ancak bütçe olanakları nedeniyle birim destekleme tutarlarında yüzde 10 kesinti yapılmıştı. Bu yılki birim miktarları, yüzde 10'luk kesinti dikkate alınmazsa, hemen hemen 2008 için belirlenen tutarlarda kaldı.

KAYITLI OLANLAR YARARLANACAK

Ancak, süt destekleme priminde, küçükbaş hayvancılığı desteklemek için farklılaşmaya gidildi. Buna göre, koyun-keçi sütüne, inek sütünün 1,5 katı destekleme primi verilecek. Büyükbaş hayvan sütünde litre başına 0,04 lira olan destekleme primi, küçükbaş hayvan sütünde 0,10 lira olarak uygulanacak. Destekleme priminden, kamu tüzel kişileri hariç, 2009 yılında Çiftçi Kayıt Sisteminde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan gerçek ve tüzel kişiler yararlanacak.

Kovan başına 10 lira ödeme

Arıcılıkta kovan başına 5 lira olan destekleme miktarı 6 liraya çıkarıldı. Gen kaynaklarının korunması kapsamında arı için kovan başına ayrıca 10 lira ödeniyor. Karara göre, süs bitkileri, özel çayır, mera ve orman emvali alanlarına dekar başına 2 lira mazot, 3 lira kimyevi gübre, hububat, yem bitkileri, baklagiller, yumru bitkiler, sebze-meyve alanlarına dekar başına 3,25 lira mazot, 4,25 lira kimyevi gübre desteği verilecek. Yağlı tohumlu bitkiler ve endüstri bitki alanlarında dekar başına verilen mazot ve kimyevi gübre desteği miktarı 50 kuruş indirilerek, 6 liradan 5,5 liraya düşürüldü. Ziraat Bankası kanalı ile çiftçilere tanınan destek avantajı ile ilgili yanlış bilgi ve kayıt vererek kanuni yönteme aykırı ederek gelir sağlayanlara ise yasal yaptırımlar sözkonusu olacak.Gayri yasal yollara başvurarak destek ve pirim elde eden üreticiler 5 yıl süreli olarak devlet destek imkanlarından mahrum olacak.

Hayvancılıkla hububata prim

Hayvancılığın desteklenmesi için, yem bitkisi üretimini artırmak üzere, sulu alanda yetiştirilen yonca için dekar başına 115 lira prim verilecek. Hayvan başına, sığır için 225 lira, manda için 250 lira, koyun-keçi için 10 lira destekleme ödemesi yapılacak. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl üretilen buğday, arpa, çavdar, yulaf, çeltik, kuru fasulye, nohut ve mercimek için de kg başına destekleme primi verilecek. Hayvan gen kaynaklarını koruma amacıyla her bir büyükbaş hayvan için 400 TL, küçükbaş hayvanlara ise 70 TL destek verilecek.

Dekara göre mazot desteği değişiyor

Bitkisel üretimde, dekar başına ayrıca 2,5 lira toprak analiz desteği ödeniyor. Buna göre, bitkisel üretim gerçekleştiren çiftçi, toprak analizi de yaparsa, dekar başına en az 7,5 lira, yem bitkileri üretirse 13,5 lira mazot, kimyevi gübre ve analiz desteği alabilecek.Bodur ve yarı bodur meyve fidanı türleri ile bahçe tesisinde, dekar başına standart fidanlar için 150 lira, sertifikalı fidanlar için 300 lira prim verilecek. Narenciye bahçelerinde aşılama ile çeşit değiştirmede sertifikalı fidanlar için dekar başına 250 lira destekleme ödemesi yapılacak. Zeytinde Gemlik çeşidi ile bahçe tesisinde dekar başına 25 lira ödenecek./yeni şafak