''Haydut'', Kuşadası'nın Kuştur, Davutlar, Çamlık ve Kirazlı yollarının giriş ve çıkışlarındaki polis noktalarında görev alıyor. Şüpheli görülen tüm araçları tek tek arayan Haydut, 14 değişik türde patlayıcı maddeyi tanıma ve tespit etme yeteneğine sahip. Haydut'un eğiticiliği ve iş ortaklığını yapan polis memurları, bu köpeklerin, toplantılarda, statlarda, hücre evlerinde, deniz araçlarında ve akla gelen her koşulda görev yapma yeteneğine sahip olduğunu belirttiler. Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği bünyesinde görev yapan narkotik köpeği Zeyna ise uyuşturucu madde ile mücadelede ekiplere büyük ölçüde katkı sağlıyor.
K-9 olarak bilinen kurt köpeklerinin, bombayı buldukları an pasif etki göstererek, müdahale etmeden oturup bekledikleri, göreve alınıncaya kadar bir dizi zorlu sınavdan ve eğitimden geçirildikleri öğrenildi.
Kuşadası İlçe Emniyet Müdürü Şenol Zeybek, turizm sezonuna tüm birimleriyle hazır olduklarını belirterek, polis ekiplerine ilave olarak bomba uzmanı ''Haydut'' ile narkotik uzmanı ''Zeyna''nın da turizm sezonuyla ilgili eğitimlerini tamamladığını söyledi. Eğitime alınan 300-400 köpekten ancak 1'inin patlayıcı detektör köpeği olarak yetiştirildiğini belirten Zeybek, Türkiye genelinde görev alan 30 bomba dedektör köpeğinin içerisinde yer alan Haydut isimli Alman Kurt köpeğinin, patlayıcı bulma konusunda uzman olduğunu vurguladı.
Polis köpeklerinin branş dalları içinde en zorunun patlayıcı detektör köpekleri olduğunu bildiren Zeybek, Haydut'un çok zor bir görev üstlendiğini ve yaptığı çalışmalardan memnun olduklarını belirterek, ''Haydut ve Zeyna isimli köpeklerimizden, ev ve arabalarda yapılan uyuşturucu ve bomba aramaları ile Kuşadası'nın giriş ve çıkış noktalarındaki kontrol noktalarındaki aramalarda, en üst seviyede yararlanıyoruz. Hızlı oldukları için 10 kişinin yapacağı bir otobüs aramasını 5 dakika içinde sağlayabiliyorlar '' dedi.
 

İHA