32 ilde ise zorunlu okul öncesi eğitim başlıyor. Üniversiteye girişte yeni sistem bu eğitim öğretim yılından itibaren uygulanacak.

2009-2010 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Yaklaşık 15 milyon öğrenci ile 600 bin öğretmen ders başı yapıyor. Öğrenciler üç ay süren yaz tatilinin ardından bugün, 18 Haziran 2010'a kadar sürecek yeni eğitim öğretim yılı maratonuna başlıyor. Okul öncesinde bu yıl 32 ilde zorunlu eğitime geçiliyor. Amasya, Trabzon, Burdur, Rize, Nevşehir, Yalova, Kırklareli, Isparta, Çanakkale, Muğla, Karaman, Kırşehir, Bilecik, Tunceli, Düzce, Giresun, Edirne, Kilis, Bartın, Uşak, Karabük, Bolu, Artvin, Eskişehir, Ardahan, Kırıkkale, Çankırı, Sinop, Gümüşhane, Bayburt, Kütahya ve Samsun'da 5 yaş grubundaki tüm çocuklar 'okullu' oluyor.

1 MİLYON MİNİK OKULLU OLDU

Türkiye genelinde 1204 anaokulu, ilköğretim okullarında 40 bine yakın ana sınıfı bulunuyor. Okul öncesi eğitimden 800 bin civarında çocuk yararlanıyor. İlköğretime bu yıl 1 milyon 307 bin çocuk kaydoldu. Okula yeni başlayan çocuklar geçen hafta okula alışabilmeleri amacıyla 'uyum programı'na alındı. Türkiye'de 32 bin 662 ilköğretim okulunda 10 milyon 428 bin çocuk okuyor. Bu okullarda 428 bin öğretmen görev yapıyor.


YENİ SİSTEME GEÇİLDİ

Genel ortaöğretimde 4 bin 53 genel lisede 2 milyon 272 bin öğrenci öğrenim görüyor. Mesleki ve teknik ortaöğretimde de 4 bin 622 lisede 1 milyon 565 bin öğrenci okuyor. Bu eğitim öğretim yılının sonlarına doğru üniversi- teye girişte getirilen yeni sistem de uygulanmaya başlanacak. İki aşamadan oluşan sınavın ilki (Yükseköğretime Geçiş Sınavı-YGS) 2010 Nisan, ikinci aşaması (Lisans Yerleştirme Sınavları- LYS) da 2010 Haziran ayında gerçekleştirilecek.


SINAV TAKVİMİ BELİRLENDİ

YGS'ye tüm adaylar katılacak. YGS'de adaylara Türkçe, Temel Matematik, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimlerinde 40'ar olmak üzere 160 soru yöneltilecek, 160 dakika süre verilecek. Haziran'ın ikinci yarısında gerçekleştirilecek LYS de Matematik, Fen Bilimleri, Edebiyat ve Coğrafya, Sosyal Bilimler ve Yabancı Dil alanlarında yapılacak. Birinci sınavı başaran adaylar LYS'de tercih edecekleri alanlarda sınavlara girecek. 2009-2010 eğitim öğretim yılının ilk yarısı 22 Ocak 2010 günü sona erecek. Öğrenciler, 5 Şubata kadar tatil yapacak. İkinci yarıyıl 8 Şubatta başlayacak ve 18 Haziranda sona erecek.


Ders kitapları sıralarda hazır

İlköğretim ve lise öğrencileri ile öğretmenlere, bugün 183 milyon 400 bin adet kitap ücretsiz dağıtılacak. Ders kitaplarıyla birlikte 'Güvenli İnternet Kullanımı İçin Tavsiyeler' isimli kitapçık da verilerek, öğrenciler internetin yanlış kullanımı konusunda uyarılacak. Milli Eğitim Bakanlığı Yayımlar Dairesi Başkanı Aziz Zeren, 2003-2004 eğitim-öğretim yılında ilköğretim öğrencileri ile başlayan ücretsiz ders kitabı dağıtımı projesine 2006-2007 eğitim-öğretim yılında lise öğrencilerinin de dahil edil- diğini, özel okullar dışında, askeri liseler ile Polis Koleji de dahil olmak üzere tüm okulların ders kitaplarının ücretsiz karşılandığı anlattı. 2009-2010 eğitim-öğretim yılından itibaren ise Açık İlköğretim ve Açık Lise kitapları ile özel azınlık okullarının ders kitaplarının da ücretsiz verilmeye başlanacağını bildiren Zeren, tüm azınlık okullarının kitap ihtiyacının 40 bin civarında olduğunu, bunların içinde çoğunluğu Ermeni okullarının oluşturduğunu ifade etti.


Toplu taşıma araçları ücretsiz

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, eğitim yılının başlaması nedeniyle trafikte geniş güvenlik önlemi alındığı bildirdi. Açıklama da okulların açıldığı ilk gün, trafik yoğunluğuna sebebiyet vermemek amacıyla vatandaşların araçlarını kullanmak yerine, iki gün ücetsiz olacak toplu ulaşım araçlarını tercih etmeleri önerildi./yeni şafak