İlk olarak sağlık personeline uygulanan domuz gribi aşısı, bugünden itibaren 6 ay ile 5 yaş arası çocuklar ve kronik hastalığı bulunanlara yapılacak. Hamileler de isterlerse aşı olabilecek.

Türkiye"ye İngiltere ve İtalya"dan getirilen aşılardan alınan numuneler Ankara Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi"nde ön kontrolden geçti. Onay alan 2 milyon 250 bin doz aşının uygulaması bugün başlıyor. İkinci parti aşılar, bebekler, okul öncesi eğitim kurumlarındaki öğrenciler ile kronik hastalığı bulunan kişilere yapılacak. A/H1N1 virüsüne karşı aşı olmak isteyenler sağlık ocakları ve aile sağlığı merkezlerine başvurarak aşılarını olabilecekler.

Aşı olmak isteyen vatandaşlardan kronik hasta olduklarına dair herhangi bir belge istenmeyecek kişinin hastalığını beyan ederek aşı vurulabilecek. 6 ay ile 5 yaş arasındaki çocuklarda ise ebeveynlerin onayı alındıktan sonra aşılanacak.

Gönüllülük esas olacak

Sağlık Bakanlığı aşılamada gönüllülüğün esas olduğunu herhangi bir zorlama olmayacağını da açıkladı.

Sağlık Bakanlığı hamilelerin aşılanmasıyla ilgili de bir değişiklik yapıldığı açıkladı. Bakanlık ilk açıklamalarda hamilelerin Aralık ayı başında 1 milyon doz olarak gelmesi beklenen Sanofi-Pasteur"un ürettiği adjuvansız aşı Monovalan ile aşılanacağını duyurulmuştu. Ancak hamilelerin bugün başlayan ikinci partide de aşılanebileceği açıklandı. Hamileler, kronik hastalıkları varsa ya da bağışıklığı arttırıcı adjuvan maddesi içeren bu aşılardan olmak istedikleri takdirde aşı yaptırabilecekler. Ulusal Pandemi İzleme Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, “Şu anda Dünya Sağlık Örgütü adjuvanlı aşının gebelerde zararlı olmadığını netleştirdi. Dünyada adjuvanlı aşıdan yaptıran bir çok hamile kadın var. Şimdi yüksek sesle duyurmuyoruz ama 20 haftayı geçen gebeler sağlık ocakları ya da aile sağlık merkezlerine "ben aşı olmak istiyorum"diye gelirlerse geri çevrilmeyip aşıları yapılacak. Hamilerle ilgili durumu değerlendiren Prof. Dr. Mustafa Bakır ise, ” Gebelerin çok ciddi aşılanma ihtiyaçları var. DSÖ adjuvanın hamilelerde zararlı olmadığına dair kanıt sunuyor. Ancak siyasi tartışmalar, Başbakan"ın aşı yaptırmaması, toplumdaki kafa karışıklığı ve internetteki iddialar aşılanmaya karşı direnç oluşturup can kaybına neden oluyor. Şunu söyleyebilirim hamileler adjuvanlı aşıyı rahatlıkla yaptırabilir. Adjuvansı aşıyı beklememizin nedeni yine toplumu korumak. Çünkü insanlar özellikle de gebeler oluşan bilgi kirliliğinden etkilenmesin, aşı olmaktan vazgeçmesin diye adjuvansız aşıları bekliyoruz” diye konuştu.

2. turda kimler aşı olacak?

- 6 ay-5 yaş arası çocuklar

- Kronik bronşit, KOAH ya da astım gibi akciğer hastaları,

- Kronik kalp-damar hastaları, kalbinde doğumsal delik, damar ve kapak darlığı, gibi rahatsızlığı olanlar,

- Özellikle diyalize giren kronik böbrek hastaları,

- Şeker başta olmak üzere metabolik hastalığı bulunanlar,

- Siroz ve kronik karaciğer hastaları,

- Anemi ve lösemi gibi kan hastalığı bulunanlar,

- Kanser hastaları,

- Bağışıklık sistemini baskılayan diğer rahatsızlıkları olanlar.

- İsteğe bağlı olarak hamileler

Okullarda aşı Aralık"ta

KASIM sonunda beklenen üçüncü parti domuz gribi aşılarında öncelik okul çağındaki çocuklarda olacak. Domuz gribi aktivitesinin en çok görülmeye başlanacağı Aralık "ta aşılanacak öğrenciler, aşının antikor üretip gerekli bağışıklığı sağlayabilmesi için yaklaşık 15 gün beklemek zorundalar. Uzmanlar bu dönemde, öğrencilerin oldukça iyi korunması ve kişisel hijyeni içeren önlemleri en üst düzeyde uygulaması gerektiğini söylüyor. Milli Eğitim Bakanlığı şimdiden öğrencilerin velilerine yazı göndererek aşı yaptırmak isteyen öğrencilerin ailelerinden onay alıyor. 15 milyon ilk ve orta öğretim öğrencisinin bulunduğu Türkiye"de domuz gribi vakası arttıkça tatil edilen okul sayısı da yükseliyor. Son olarak Hatay"da okullar 3 gün tatil edildi.

Yarıyıl tatili öne çekilebilir

Domuz gribinin okullarda yayılması ve devamsız öğrenci sayısının artması Milli Eğtiim Bakanlığını harekete geçirdi. Bakanlık domuz gribi salgınının etkisini azaltmak için 23 Ocak"ta başlayacak olan sömestr tatilini erkene çekmeye hazırlanıyor. Bakanlıkta bu konuda çalışmalar sürerken, Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, bunun sorunu çözemeyeceğini söyledi. Kılıç, “Gidişata bakıldığında bir süre sonra okulların bütünüyle kapatılması gündeme gelecek. Kalıcı tedbir alınmıyor. Başta bazı tedbirler almaya çalışıldı. Televizyon aracılığıyla eğitim yapılmaya çalışıldı ama görüldü ki çocuk birebir dersleri takip etse bile yüzyüze eğitimin yerini tutmadı. Şimdi sömestrinin öne çekilmesi ya da okulların belirli süre kapatılması söylentileri var. Bunların hepsinin üstüste geldiğinde bir eğitim yılının sekteye uğradığını baştan söyleyebiliriz” diye konuştu.

"El sıkışmayın" demişti ama...

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, 5 ay el sıkışma ve öpüşme adetinden vazgeçmeyi önermişti ama Erzincan"da buna kendisi uymadı. Valilikte konuşan Akdağ “Aşı konusunda tereddüt edilmesin. Aşının yan etkileri var. Her aşının yan etkileri olabilir. 300 bine sağlık çalışanı aşılandı. Hepsi işinde gücünde. 400 bin kişi hastalığı geçirdi, 60"ın üzerinde hayatını kaybeden vatandaşımız var. Demek ki yan etkileriyle, risklerini karşılaştırdığımız zaman riskleri kıyaslanamayacak kadar yüksek” dedi./vatan