İZMİR Karşıyaka'nın Örnekköy Semti'ndeki 5 sokakta oturan onlarca aile, can kaybı olmasa da 1995 yılındaki büyük sel felaketini son yağmurlardan sonra tekrar yaşadıklarını dile getirdi. Yetkililerin kendilerini kaderleriyle başbaşa bıraktıklarını belirten selzedeler, tepki gösterdi.

Örnekköy'deki 6733, 7403, 7548, 7549 ve 7550 soklardaki evlerine dolan yağmur suları nedeniyle yatacak yerleri kalmayan, akrabalarının, yakınlarının yanında barınan birçok sel mağduru, kendilerine devletin elini uzatmamasından yakındı. Mahallle sakinleri belediye ekiplerinin sadece evlerindeki çamurları temizlediğini, ancak sel suları nedeniyle eşyaların kullanılmaz hale geldiğini, kış günü soğukta ısınma sorunu ile de karşı karşıya olduklarını, günlük yaşamlarını sürdüremediklerini belirtti. Hem Valiliğin hem de Kaymakamlığın bu konuya duyarsız kaldığını öne sürdü.

Sel mağdurları, mahallelerine battaniye ve yemek pişirecek kap dağıtmaya gelen Kızılay Afet Yardım ekiplerine de yaşadıkları felaketinin üzerinden dört gün geçtikten sonra geldikleri gerekçesiyle tepki gösterdi. Bu yardımların göstermelik olduğunu ileri süren vatandaşlar, “Biz bunları nerede pişireceğiz, ocağımız tüpümüz mü var? Nrede barınacağız? Evlerimiz oturulmayacak durumda. Çamur ve mikrop içindeyken bizlerle dalga mı geçiyorlar? Sokakta kalan insanlar var” diye konuştu.

Örnekköy Mahalle Muhtarı Avni Yüksel de vatandaşların isyanında haklı olduğunu belirterek, “Devletin mutlaka bu insanlara yardım elini uzatması lazım. Selden evi zarar görüp hiçbir eşyası kalmayan, barınacak yeri olmayan insanlar var. Zaten geçtiğimiz bayram yağan yağmurdan sonra bu ikinci felaket. Daha önce de belediyelere dilekçe verdim. Eğer Kartalkaya, Ahırkuyu ve bu derelerin birleştiği Bostanlı deresinin ıslah çalışmaları yapılmazsa bu sorunlar her zaman yaşanır. Rahmetli Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde sel sularının geldiği Yamanlar Dağı'na suyunun hızına kesecek setler yapıldı. Setler hasar gördü, artık şiddetli yağmurlarda suyu tutamıyor” dedi. 1995 yılında 65 kişinin yaşamını yitirdiği felaketin bir daha yaşanmaması için önlem alınması gerektiğini söyledi.

KAHRAMAN KÖPEK

Sel sularının evlerini bastığı sırada 4 yaşındaki Ege Aktürk'ü kurtaran "Hardi" adlı coocker cinsi köpek ise mahellede kahraman ilan edildi. Ev sahibi Oktay Aktürk, eşi Bahriye Aktürk'ün komşularından yardım çığlıklarına, besledikleri Hardi isimli köpeğin yetiştiğini belirterek, “Hardi bir metreyi aşan suların içinde süreklenen oğlumu üzerine atlayıp, ensesinden ağzı ile yakalayıp yardım gelinceye kadar bırakmamış. Oğlumun hayatını ona borçluyum. Hardi yetişmeseydi komşular yardıma gelinceye kadar oğlum boğulabilirdi” dedi.

DHA