Samsun'da fındık bahçelerinde görülen ve önemli ölçüde verim düşüklüğüne neden olan Amerikan Beyaz Kelebeğine karşı önlem alınması için Tarım İl Müdürlüğü uyarıda bulundu.
Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlükleri teknik elemanlarının fındık alanlarında yaptığı gözlemler sonucunda, Amerikan Beyaz Kelebeği birinci nesil larva çıkışlarının haziran ayının ikinci haftasında görüldüğü ve mücadele zamanının geldiği bildirildi.

Bu kelebeğin fındık dallarında yapraklarda oluşturdukları ağlar içerisinde larvalar beslenmelerini sürdürerek zarar verdiğini belirten uzmanlar, Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele ve zararlarını şöyle açıkladı: "Fındık üreticileri, larvalar dağılmadan budama makasları ile ağları keserek imha etmeli. Ağları terk eden larvalar yapraklar da yalnızca ana damar kalacak biçimde beslenir ve bitki gelişimine verdikleri zarar ile ürün kaybına neden olurlar."

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için, üreticilerin il ve ilçe tarım müdürlüklerine başvurmalarını istedi.

CİHAN