Dün açıklanması beklenen HSYK kararnamesinin son anda ertelenmesinin ardında HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un kritik önerilerinin yattığı ortaya çıktı. Ertosun, Ergenekon soruşturmasını yürüten ekip ile Diyarbakır'da faili meçhul cinayetleri soruşturan ekibin değiştirilmesini istedi.

Ergenekon davası savcılarından Zekeriya Öz ABDÜLKADİR SELVİ ANKARA
Hakim ve savcıların yaz dönemi kararnamesinin görüşüldüğü Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndaki krizin Ergenekon savcıları nedeniyle patlak verdiği ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü olduğu dönemde 32 kişinin yaşamını yitirdiği 'Hayata Dönüş' operasyonunun mimarı Ali Suat Ertosun'un son dakika önerisi olarak getirdiği 3 teklif HSYK toplantısında krize neden oldu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in dün açıklanacağını duyurduğu HSYK kararnamesinin son anda ertelenmesine neden olan Ertosun'un 3 önerisi şu şekilde:

Ergenekon operasyonunu yürüten savcılar değiştirilsin. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ün tutuklanmasına neden olan ve Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlerin araştırılmasını sağlayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki çete suçlarını soruşturmaktan sorumlu ekip değiştirilsin. PKK'nın şehir örgütlenmesi olarak bilinen KCK'ya yönelik operasyonları yürüten savcılar değiştirilsin.

SON DAKİKADA GETİRDİ

Hakim ve savcılar kararnamesine son şeklinin verilmeye çalışıldığı sırada Ertosun tarafından gündeme getirilen önerilerin krize neden olduğu, bunun üzerine kurulun karar alamadan dağıldığı öğrenildi. Ertosun'un yerlerinin değişti- rilmesini istediği Ergenekon heyetinde Zekeriya Öz dışında, savcı Mehmet Ali Pekgüzel, İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Köksal Şengün ve bir başka üye olduğu öğrenildi. Bir süre önce Şengün'ün yerine “İrticayla Mücadele Eylem Planı”nı hazırladığı iddiasıyla tutuklanan Dursun Çiçek'i tahliye eden Faik Saban'ın getirileceği konuşulmuştu.

TEMİZÖZ SAVCILARINA DARBE

HSYK toplantısını karıştıran ikinci teklifin ise Güneydoğu'daki faili meçhul cinayetleri araştıran Diyarbakır Başsavcılığı'ndaki görevli ekibin yerinin değiştirilmesi talebi olduğu öğrenildi. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz'ü tutuklayan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 1990-96 yılları arasında bölgede işlendiği öne sürülen 150 faili meçhul cinayetin araştırılması kararını almıştı.

KCK OPERASYONU

PKK'nın şehir örgütlenmesi olarak gösterilen KCK'ya yönelik operasyonlar için de yine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düğmeye basılmıştı. 'Derin PKK' olarak da isimlendirilen yapılanmaya yönelik operasyonlarda DTP'li bazı yöneticiler de gözaltına alınmıştı. KCK operasyonunu yürüten ekibin değiştirilmek istenmesi HSYK kararnamesinin yayınlanmasını engelleyen önerilerden biri olarak gösteriliyor.

'Hayata Dönüş'le ünlendi

Cezavlerinde F Tipi hücre sistemine geçişi protesto etmek amacıyla mahkumlar ölüm orucu başlattı. Ölüm oruçlarında 132 kişi hayatını kaybetti. Arabulucuların çabaları da sonuç vermeyince operasyon kararı alındı. O sırada Adalet bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü görevinde Ali Suat Ertosun bulunuyordu. 19 Aralık 2000'de 22 cezaevine 'Hayata Dönüş' adıyla operasyonlar düzenledi. Jandarma ekipleri iş makineleri desteğinde kapıları ve duvarları yıkarak cezaevlerine girdi. Operasyon sırasında 30 mahkum ile 2 asker hayatını kaybetti, çok sayıda hükümlü ile asker de yaralandı.

HSYK'ya Ergin başkanlık ediyor

HSYK'da HSYK Başkanı olarak Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Başkan Vekili Kadir Özbek, Üyeler Bakanlık Müsteşarı Ahmet Kahraman, Orhan Cem Erbük, Musa Tekin, Ali Suat Ertosun ve Suna Türkoğlu bulunuyor. HSYK'da Ertosun'nun önerileri dışında Erzincan gerilimi yaşandığı da ortaya çıktı. Jandarma birliklerinin şehir içinde operasyon yapmasına izin veren Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı'nın Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na getirilmek istendiği öğrenildi. Bu önerinin de üzerinde anlaşmaya varılamayan tekliflerden biri olduğu ifade edildi. - yenişafak