Göksel ÇAĞLAV/ANKARA - Sabah

Botaş projelerinde ihaleye fesat karıştırıldığı ve rüşvet dağıtıldığı iddialarını kapsayan Mavi Hat soruşturmasında, mahkemeye ulaşan dosya, "Tuz Gölü" çetesinin fotoğrafını çekti. Dosyada, örgüt yöneticilerinin BOTAŞ; EÜAŞ ve DSİ'de üst düzey yöneticilere talimat verdikleri, bu yöneticilerin de talimatları yerine getirdikleri iddia edildi. SABAH, mahkemeye sunulan dosyadaki akıllara durgunluk veren ilişkiler ağına ulaştı. İşte iddialar:

* TUZ GÖLÜ ÇETESİ: Örgüt kurucuları arasında işadamı, bürokrat ve işçi gibi toplumun her kesiminden kişiler var. Yaptıkları görüşmelerde kendilerinden "Tuz Gölü Çetesi" olarak bahsediyorlar. Hiyerarşik bir yapılanmaları vardı.

* RÜŞVET ÇEKLERİ: Firmalara ihale şartnamesine göre gizli kalması gereken bilgileri verip ihale dosyasını hazırlıyorlardı. Karşılığında örgüt adına 'rüşvet ve rüşvet çekleri'ni alıyorlardı.

* HAYAT KADININI DA ÖDETTİLER: Örgüt, nakit rüşvet dışında, hayat kadını, viski, plazma TV, cep telefonu, sigara, çikolata, takım elbise, bilgisayar gibi giderlerini firmalara ödetiyordu. Öte yandan hakkında gizli takip yürütülen zanlılardan birine bilgi sızdırdığı iddia edilen bir komiserin görev yerinin değiştirildiği öğrenildi.