Antarktika"ya 13 bin yıl önce düşen Allen Hills 84001 adı verilen meteor, 1996 yılında üzerinde fosillerin bulunması ile gündeme oturmuştu. Bilim insanları fosillerin üzerinde bakteriler keşfetmiş, ancak binlerce seneden beri Antarktika buzullarında kalan göktaşının bu süre içinde bakteri oluşumuna izin verdiği düşünülmüştü.

Ancak 13 yıl sonra ortaya çıkan yeni bulgular bu düşünceleri değiştirdiği gibi, NASA"yı da zor durumda bıraktı. NASA, bilim insanlarının savunduğu gibi bakterilerin uzayda yaşanmış bir çarpmadan kaynaklanmış olamayacağını savunmuştu.

İngiltere"nin Astronomy Now dergisi editörü Dr. Emily Baldwin, “bilim insanları göktaşındaki bakteri yaşamının, onu Mars"tan koparan asteroit çarpması ile oluşmuş olduğunu savunuyordu, ancak NASA bunu yalanlamıştı” açıklamasını yaptı.

NASA YALAN SÖYLEDİ
Open Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Colin Pillinger ise NASA"nın yıllardan beri gerçekleri sakladığını belirterek, “13 yıl önce bugünkü kadar yüksek çözünürlüklü elektron mikroskopları bulunmuyordu. Yeni incelemeler, 13 bin yıldır dünyada olan meteorun üzerindeki yaşam belirtilerinin dünya dışı olduğunu gösteriyor” dedi.

Pillinger, meteorun üzerindeki fosillerde “bilinmeyen kimyasal ve fiziksel özellikler” bulunduğunu ve tam 16 milyon yıl önceki patlamada oluştuğu düşünülen meteordaki yaşam belirtisinin, Mars"ta 3,5 milyon yıl önce su olduğunu kanıtladığını öne sürdü.

Bilim insanları Mars"ın bir zamanlar bir okyanus cenneti olduğu yönündeki delillerin kuvvetlendiğini belirttiler. Diğer yandan, yıllardan beri bu teorileri reddeden NASA"nın, birkaç gün içinde açıklama yapması bekleniyor.

İLK İNCELEME 1996"DA YAPILDI
İlk olarak 1984 yılında keşfedilen Allen Hills 84001 meteorundan alınan örnekler, 1996"da incelenmeye başlanmıştı. İncelemeyi yapan NASA Johson Uzay Merkezi ekibinin başı David Mackay, yaptığı açıklamalarda meteorun üzerindeki fosillerde yaşam belirtisi olduğunu belirtmiş ancak biyolojik bir kanıt oluşturmadığını savunmuştu.

Tam 13 yıl sonra yapılan yeni incelemeler ise fosillerin üzerindeki kristal yapılarda Dünya"da eşi benzeri olmayan bakteri yaşamı belirtileri ortaya çıkardı. Bilim dünyası şimdi NASA"nın açıklamasını ve yeni gelişmeleri bekliyor.

Dünya"ya düşen meteorlardan ilki 1815 yılında, sonuncusu ise 2004"te keşfedildi. Bugüne kadar Dünya"ya düşen 24 bini aşkın meteordan 34 tanesinin Mars"tan geldiği tespit edildi. / Hürriyet