"Ne güzel bu ülkenin insanlarında yarın derdi yok. Stressiz bir yaşam. Keşke bende bu ülkede doğsaydım" 

Bu satırları, Münih’teki Bira Bayramı Oktoberfest ile ilgili olarak Hürriyet’in  İnternet sayfasında yayınlanan bir haberime yorum yapan bir okuyucu yazmış. Türkiye'den bir genç okuyucunun yazdığını düşündüğüm bu satırlar, hala Türkiye’deki genç kafalardaki Avrupa hayalini yansıtıyor.

Gerçek Avrupa veya Almanya bu mu?   

Yine geçenlerde bir toplantı arasında iki Türk gencinin sohbetine kulak misafiri oldum. Gençlerden yirmi yaşlarında olanı “ben burada doğdum büyüdüm, ama burayı hiç sevmiyorum, sevemiyorum. Oysaki ana vatanım Türkiye öyle mi? İzine gittiğimizde o kadar çok arkadaşım var ki, hepsini ziyaret etmeye vakit yetiştiremiyorum. Ama burada hiç arkadaşım yok ve mutsuzum” 

Gerçek Türkiye ve Türkiye’deki dostluklar bu mu? 

İnsan olarak hep karşı tarafta ne varsa bize daha cazip gelir, oysaki elimizdekilerin bir bilançosu yapsak, onlarla en iyi şekilde mutlu olmanın yollarını arasak nasıl olurdu? 

Türkiye’den yorum yazan, Almanya’yı tanımadığı için sanıyor ki, Almanlar gece gündüz bira içip, alemlere dalıp hayatın tadını çıkarıyor. Oysaki, Almanya’da her altı kişiden birinin fakirlik sınırında yaşadığını ve fakirlikten özellikle göçmenlerin çok etkilendiğini bilemiyor. Bu olumsuz gelişme için ille de bilimsel araştırmalara bakmak gerekli değil. Sadece son günlerde metrolarda çöplerden boş şişe toplayıp, yaşamaya çalışanların günden güne arttığını görebilmek yeterli. Bunun yanında yeterli paran olsa da göçmen kökenli olduğun için Alman toplumunda yaşadığın sosyal sorunları hiç saymıyorum. 

Türkiye meraklısı Almanya doğumlu gencimiz ise, cebinde Euro ile gittiği ana vatanında geçirdiği dört haftayı, Türkiye’deki gerçek yaşam olduğunu sanıyor. Türkiye’deki siyasi duruma hiç değinmeyeceğim, bana sadece „vatan hasreti“ yollara dökülerek, ser sefil olup, tüm yıllık iznini Türkiye’de geçirenlerin anlattıkları yetiyor. Vatan hasreti deyip gidip dönenler en çok şu sözleri söylüyor „Doğa güzel, ama… Sistem hiç değişmemiş… İnsana hiç değer verilmiyor… Allah orada kimseyi hastanelere ve devlet dairelerine düşürmesin… vs. vs.

Ve sonunda gurbetçi“ kisvesini atamayanlar ve kırk yıldır yaşadığı Almanya’yı hiç sevmeyenler bile

„iyi ki Almanya’da yaşıyoruz“ diyorlar.    

Ne Türkiye’deki gencin kafasındaki Almanya, ne de Almanya’da yaşayanların çoğunun kafalarındaki Türkiye sadece bir hayalden öteye geçemiyor.

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınbunukonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım! 

 

facebook.png twitter.png

habericiuygulamalar.jpg