Dinçer: Güvenle, bir sonraki tepenin üzerinden bakma yetisiyle iyi bankacı olunur.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Financial Times"daki “20 soru” bölümünde işini ve kendisini anlattı, “İşinizi 10 kelimede tanımlayın” sorusuna, “Türkiye"nin en iyi perakende bankasını daha da iyi yapan ekibin liderliğini yapmak” yanıtını verdi.

TÜRK bankacıların son küresel ekonomik krizde çok popüler olduğuna dikkat çeken Suzan Sabancı Dinçer"in “İyi bankacı nasıl olunur” sorusuna verdiği cevap ise “Güvenle, ayaklarınızın üzerine basmakla ve bir sonraki tepenin üzerinden bakma yetisiyle” oldu.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, saygın İngiliz gazetesi Financial Times"ın (FT) Ekim 2010 tarihli sayısına konuk oldu.

Financial Times"ta deneyimli gazeteci Emma Jacobs"un hazırlayıp her hafta dünyanın önde gelen şirket yöneticilerini ve ekonomi uzmanlarını konuk ettiği 20 questions (20 soru) adlı köşesinde, 8 Ekim"de Suzan Sabancı Dinçer yer aldı.

Türkiye"den ilk isim

Türkiye"den ilk defa Suzan Sabancı Dinçer"in yer aldığı köşede; dünyanın en ünlü işletme gurusu olarak bilinen Tom Peters, İngiltere"nin en saygın işadamlarından ve Waterstone imparatorluğunun kurucusu Tim Waterstone, Viacom CEO"su Philippe Dauman, İtalyan Sanayicileri Konfederasyonu Başkanı Emma Marcegaglia ve Areva CEO"su Anne Lauvergeon, son dönemde Emma Jacobs"un sorularını yanıtlayan bazı isimler...

Jacobs"un her hafta konuk ettiği ünlü isimlere yönelttiği kısa ve genelde kişisel sorularını yanıtlayan Suzan Sabancı Dinçer, “En iyi üç özelliğiniz nedir?” sorusuna “Disiplin, dinlemeyi bilmek ve ne zaman gülümseyeceğini bilmek” şeklinde cevap verirken, “Ya en kötüleri?” sorusunu “Sonuç almak konusunda sabırsızım. İşini iyi yapmayan insanlara karşı tahammülüm az. Sabırsız olduğumu söylemiş miydim?” diye yanıtladı. Emma Jacobs"un yönelttiği ve Suzan Sabancı Dinçer"in yanıtladığı diğer sorulardan bazıları da şöyle sıralanıyor:

İşinizi bir cümleyle tanımlayın...

Ekibe liderlik ederek, Türkiye"nin en iyi bankası Akbank"ı çok daha iyi yerlere getirmek.

Bugün bulunduğunuz noktaya geleceğinizi biliyor muydunuz?

İş hayatında iyi bir yerde olacağımı biliyordum ancak bunun kolay olmayacağının da farkındaydım. Yönetim Kurulu Başkanı olabileceğimi anladığımda bunun için mücadele etmem gerektiğini biliyordum.

İyi bir bankacının özellikleri nelerdir?

Kendine güvenmek, ileri görüşlü olmak ve hızlı düşünüp anında tepki vermek. İyi bir bankacı birçok işi aynı anda yapabilir.

Başka yerlerdeki gibi, "kötü adam", Türk bankacılar mı?

Hayır, oldukça popüleriz. Türk bankaları son krizde güçlü durdular. Bizim için mali yardım söz konusu olmadı. Sektör 2001"de dersini aldı ve bugün büyümeye yönelik stratejilerimize geri döndük.

Eşiniz sizi nasıl tarif eder?

Titiz. Ancak onun işi de aynı şekilde dikkat gerektiriyor. Birbirimizi anlıyoruz ve bana fazlasıyla destek oluyor.

İyi hatırlanmak isterim

Türk iş dünyasında cinsiyet ayrımı var mı?

Bu konuda kötü bir şöhretimiz var. Ancak cinsiyet ayrımı tüm sektörlerde mevcut değil ve finans sektöründe kesinlikle yok. Akbank"ta kadın çalışan sayısı erkek çalışan sayısından daha fazladır. Bir Türk bankasının yönetiminde bir kadın görmek yurtdışından gelen kişileri bazen şaşırtıyor. Doğrusu bu şaşkınlık bazen de işime yarıyor.

Şu anda ne okuyorsunuz?

İpek Çalışlar"ın yeni kitabı Halide Edip"in biyografisi... Öncü bir kadın romancı ve benzersiz bir isyankârın inanılmaz hikayesi.

BlackBerry"nizi ne zaman kapatırsınız?

Kapatmak mı? Yedek bir BlackBerry"im var.

Altın Kuralınız nedir?

Bir şeyi bulduğundan daha iyi bir durumda bırakmalısın.

Nasıl hatırlanmak istersiniz?

Akbank"ın desteğiyle işini büyüten, kendi evine sahip olan ya da çocuklarını okutan insanlar tarafından iyi hatırlanmak isterim.