İstanbul gümrüklerinde başlatılan dev hayali ihracat soruşturması Ankara'dan sonra İzmir'de uzandı. Polisin, teknik takibine İzmir'deki bir polis müdürü de takıldı. Müdür ile zanlıların buluşmaları kamerada...

İstanbul Büyükçekmece ve Bakırköy Cumhuriyet savcıları, polis ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Teftiş Kurulu müfettişlerinin sürdürdüğü en büyük hayali ihracat soruşturması genişleyerek sürdürülüyor. Soruşturma, İstanbul ve Ankara'nın ardından İzmir'e uzandı. Teknik takipte zanlıların kentte görevli üst düzey bir polis müdürüyle irtibatta olduğu tespit edildi. Adı soruşturma dosyalarında yer alan müdürle zanlıların sık sık buluştuğu belirlendi. Aliağa'da yapılan incelemede ise sadece bir firmanın 274 bin euroluk hayali ihracat gerçekleştirdiği belgelendi. 23 firmanın belgeleri inceleniyor.

AĞIRLIK İÇİN ÇİMENTO

Hayali ihracat soruşturması geçiren birçok şirketin yurtdışına hiçbir ürün göndermediği, içerisinde ürün var denilen konteynerlere, tartı sırasında ağırlık yapsın diye, çimento torbaları koyulduğu soruşturma evraklarına yazıldı. Halen devam eden ancak temmuz ayı sonu itibarıyla 1 milyon euroluk hayali ihracatın tespit edildiği soruşturmada zanlıların yaptığı telefon görüşmeleri fezlekede delil olarak yer aldı.

MEMUR MÜHRÜ VERMİŞ!

Fezlekedeki önemli detaylardan biri de zanlılarının 'ihraç ediyoruz' dedikleri malları bile gümrüğe götürmemiş olmaları. Savcı Mustafa Kemal Gül soruşturma evraklarında bu olayı şöyle yazdı: B.K'nin liderliğini yaptığı suç örgütünün 20.01.2011 tarihinde gerçekleştirdiği eylemde, mallar veya yükleneceği TIR'ları gümrüklere hiç getirmeden gümrük işlemlerinin başlatıldığı, işlemlerin ardından TIR'ı mühürleyecek olan memurun da rüşvet karşılığı mührü şahıslara verdiği, içerisinde 'PVC Kapı Pencere' olduğunu beyan ettikleri TIR'da eşit tonajı tutturacak şekilde malzeme (çimento vb.) yüklenerek yurtdışına çıkardıkları ve bir seferde 574 bin 900 Avro değerinde hayali ihracat yaptıkları anlaşılmıştır.

Ufuk TÜRKYILMAZ / Akşam