Hatay'a kaçan görgü tanıkları, olayların kıvılcımını yakan '120 polisin öldüğü' çatışmanın arka planını anlattı: "Katliam, sivil kıyafetler giyen Suriye ajanları tarafından yapıldı. Birbirlerini renkli bilekliklerle tanıyorlar. Esad alesi için kurulan 'Şabbiha' adlı paramiliter grup da aralarında yer alıyor."
 
Suriye ordusu, son zamanların en büyük mülteci dramlarından birine sahne olan Cisr Eş Şuğur bölgesinde operasyonlara başladı. Devlet televizyonu, ordunun bölgede "silahlı grupların elinden kurtarmak" amacıyla dün operasyonlar başlattığını duyurdu. Bir Suriyeli muhabir de bölgenin iki ucunda bulunan, tanklar desteğindeki Suriyeli askerlerin Cisr Eş Şuğur'a girmeye hazır olduğunu aktardı. Görgü tanıkları ise bölgede polislerin birbirlerine silah çevirdiklerini ve göstericilere ateş açmak istemeyen askerlerin üniformalarını çıkardıklarını söyledi. Geçen hafta Cisr Eş Şuğur'da 120 polisin öldürüldüğü haberleri resmi kaynaklarca doğrulanamazken, öldürülen polislerin göstericilerin safına geçtikleri için kendi ekipleri tarafından infaz edildiği iddia edilmiş, bu olayın Suriye ordusunun bölgeye müdahale için bir bahane olduğu öne sürülmüştü.
 
MAHiR ESAD'IN SON HEDEFi
 
Başbakan Erdoğan'ın "Esad ailesi özellikle de Mahir Esad insani davranmıyor" sözleriyle ifade ettiği Esad ailesinin profili şiddet olaylarıyla dolu. Son operasyon için gönderilen birlikler arasında, Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın kardeşi olan, Cumhuriyet Muhafızları Komutanı Mahir Esad'ın tümeni de yer alıyor. Mahir Esad muhaliflere yönelik birçok kanlı saldırı ile suçlanıyor.
 
"DEMiR TOPUZ" GiBi
 
Olaylar nedeniyle aralarında bazı askerlerin de bulunduğu binlerce kişinin Türkiye'ye sığındığı belirtilirken, Hatay'a kaçan mültecilerin hikayeleri ise çarpıcı noktalara temas ediyor. İngiliz Daily Telegprah gazetesinin yer verdiği röportajlarda Suriyeli vatandaşlar, "Katliam Suriye ajanları (Muhaberat) tarafından yapılıyor. Hepsi sivil giyimliydi. Birbirlerini tanımaları için kollarında renkli bileklik vardı. Esad alesi için kurulan 'Şabbiha' adlı paramiliter grup da aralarında yer alıyor" dedi. Guardian'a konuşan bir Suriyeli , "Ortadoğu'daki baskıcı rejimleri biliyorsunuz, işte Esad en kötüsü. Tıpkı demir topuz gibi" derken, bir başkası ise "Katliam yapanlar iri yarı, sakallı adamlardı. Bizim tarafımıza geçen bazı güvenlik yetkililerini de öldürdüler. Esad bölge halkını hiçbir zaman sevmedi" ifadelerini kullandı. Bu arada dün Cuma namazı sonrasında çıkanlarda toplam 32 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ölü sayısının 50'yi bulableceği belirtiliyor.
 
Esad'ın eli kanlı 'fedaileri'
 
Şabbiha adı Suriye'de isyanın patlak verdiği dönemde, bölgedeki Batılı muhabirler tarafından Arapça'da 'hayalet' anlamına gelen 'şabah' kelimesiyle karıştırıldı ancak ülkede "hükmet yanlısı, yasalardan muaf yağmacılar, çeteler" anlamında kullanılan bir kelime. Paramiliter birlik Şabbiha, 90'lı yıllarda, özel operasyonlar yürütmek üzere Esad ailesi için kuruldu. 'Esad'ın paralı askerleri' olarak da nitelendiriliyorlar. Belli bir üniformaları yok. Sivil olarak halkın içine karışıp katliam yoluyla 'Beşşar Esad için' fedailik yapıyorlar.
yenişafak