Amerikan ulusal güvenlik kurumu (NSA) yetkilileri, "Amsterdam'dan kalkan Northwest Havayollarına ait 253 sefer sayılı Airbus 330 tipi uçağın 278 yolcusuyla Detroit'e indiğini belirterek, "bu sırada bir kişinin uçağı havaya uçurmaya çalıştığını, ancak başarısız olduğunu" söyledi.

Olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirten yetkililer, şüphelinin Abdul Mudallad adında ve Nijerya vatandaşı olduğunu ifade ederek, şüphelinin El Kaide ile bağlantısı bulunduğunu kaydetti.

Güvenlik kurumu yetkilileri, ek ve kısıtlayıcı önlemlerin, iç ve dış hatlarda uygulamaya sokulacağını da belirtti. Hava yolu şirket yetkilileri de uçağın Nijerya'dan kalktığını ve Amsterdam bağlantılı olarak Detroit'e geldiğini belirtirken, şüphelinin toz ve sıvı karışımı bir patlayıcıyı patlatmaya çalıştığını, ancak ateşleme düzeneğindeki bir aksaklık nedeniyle patlamanın gerçekleşmediğini söyledi.

Şüphelinin etkisiz hale getirildiğini belirten hava yolu şirketi yetkilileri, ayrıca bir yolcunun hastaneye kaldırıldığını bildirdi. Ancak bu yolcu ile ilgili ayrıntı verilmedi. Olayın Delta Havayolları'na ait uçakta meydana geldiğini belirten şirket yetkilileri, Northwest ile Delta'nın birleştiğini de anımsattı.


Güvenlik artırılacak
Öte yandan, ABD Başkanı Barack Obama'nın da "hava yolu ulaşımında güvenliğin artırılması yönünde gerekli tüm önlemlerin alınması" talimatını verdiği bildirildi.

Beyaz Saray sözcüsü Bill Burton, Hawai'de Noel tatilinde bulunan Obama'nın olayla ilgili tüm gelişmeleri yakından ve düzenli olarak takip ettiğini belirterek, Obama ve güvenlik yetkililerinin bu süreçte zaman zaman durum değerlendirmesi yaptıklarını kaydetti.

Burton, Obama'nın "havayolu ulaşımında güvenliğin artırılması için gerekli tüm önlemlerin alınması" yönünde talimat verdiğini de kaydetti. Beyaz Saray yetkilileri söz konusu olayın "terörist eylem girişimi" olarak değerlendirildiğini belirtti./milliyet