Meclis Silah Alt Komisyonu'nda görüşmeleri süren silahlanma tasarısıyla magandalara yönelik cezalar geliyor.

Tasarıya göre toplu yerlerde silah kullananlara 1 ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası verilecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi İçişleri Komisyonu'nda oluşturulan Silah Alt Komisyonu'nun hazırladığı silahlanmaya ilişkin tasarıda magandalara yönelik cezalar geliyor. Tasarıya göre düğün ve nişan gibi açık toplantılarda silah kullananlara 1 yıl ile 3 yıl arasında değişen hapis cezası verilecek. Ayrıca tasarıya göre İçişleri Bakanlığı bünyesinde ruhsatlı silahlar için merkezî bir sistem getiriliyor. Ruhsatlı silah verilirken herkesin silahından bir boş kovan numune alınacak.

Silah Alt Komisyonu Başkanı AK Parti Sivas Milletvekili Selami Uzun, bazı basın-yayın organlarında yer alan 'Silah bulundurma yaşı 18'e indiriliyor. İsteyen, beş silah ruhsatı alabilecek. Eski sabıkalılara silahlanma izni verilecek.' şeklindeki bilgilerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi. Mevcut kanunda av tüfekleri için yaş sınırının 18, diğer silahlar için ise 21 olduğunu belirten Uzun, yeni tasarıda bu yaş sınırlarının değiştirilmediğini ifade etti. Ruhsatlı silah alacak kişilerin zaten belli olduğuna dikkat çeken Uzun, toplumda sokaktan toplanan herkese silah veriliyor gibi bir şeyin olmadığını vurguladı.

"Belli kamu görevlileri, işadamları ve belli görevdekiler ruhsatlı silah alıyor. Bunlara da bir sınır koyduk." diyen Silah Alt Komisyonu Başkanı, bazı cezaları alanların hiç silah alamayacaklarını, bir kısım cezalarda ise bunun 1 yıl ile sınırlandırıldığını söyledi. Ruhsat alma yetkisinin bir hak değil, devlet tarafından verilmiş bir ayrıcalık olduğunu aktaran Uzun, "Bu da herkese verilmiş değil. Haberlerde, sabıkalılar ruhsatlı silah alacakmış gibi bir hava oluşturuluyor. Böyle bir şey yok. Türkiye'de toplasan 2-3-5 bin kişidir ruhsatlı silah alabilecek olan. Herkes ruhsatlı silah alabilecek kaidesi yoktur." dedi.

Ruhsatlı silahlarda merkezî bir sistem getirdiklerini dile getiren Uzun, ruhsatlı silahın, İçişleri Bakanlığı'nda kaydı olacağını belirtti. Silah nerede verilirse verilsin ruhsatın bakanlıkta kaydı olacağını ifade eden Uzun sözlerini şöyle sürdürdü: "Ruhsatlı silah verilirken herkesin silahından bir boş kovan numune alınacak. Evinde silahı olan, kapalı bir yerde bulundurmak zorunda. Ya silaha kilit koyacak ya kapalı kasa gibi bir yerde muhafaza etme şartı getiriliyor.

Aslında biz işi kontrol altına alıyoruz. Fakat yapılan haberlerde, sanki her şeyi serbest bırakıyormuşuz gibi, sokaktan geçenler, 40 milyon silah alacakmış gibi haber yapıyorlar." 6136 sayılı kanuna göre insanların 50 silah, 100 silah alabileceğini, bir engel olmadığını ve hepsini de taşıyabileceğini ifade eden Uzun, kendilerinin hazırladıkları tasarıda ise bir silahla sınırlandırıp iki tane silah taşıyabilme sınırını getirdiklerini, bunun şu an sınırsız olduğunu vurguladı.

Heyet raporunda da 6136 sayılı kanunun aynen uygulanacağını dile getiren Uzun, konunun yönetmeliğe havale edildiğini, yönetmelikte de heyet raporunun uygulandığını kaydetti. Tasarıda silah reklamı yapmanın yasaklandığını anlatan Uzun, "Fuar, gösteri gibi yerlerde serbest. Broşür dağıtmak serbest. Fakat televizyon ve gazetelerle silah reklamı yasak. İnternet aracılığıyla ise kendi şirketlerinin tanıtımını yapabilirler. Siz interneti yasaklasanız bile, adam yurtdışından siteyi kurup yine reklam yapacak. Sen istersen Türkiye'de yasak et. En azından burada kurdurursan kontrol edersin." şeklinde konuştu.