En yüksek kükürtdioksit ortalaması Tekirdağ"da, partiküler madde ortalaması ise Kahramanmaraş"ta gerçekleşti.

Şubat ayında havası en kirli olan iller Tekirdağ ve Kahramanmaraş oldu. En yüksek kükürtdioksit ortalaması Tekirdağ"da, partiküler madde ortalaması ise Kahramanmaraş"ta gerçekleşti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayına ilişkin hava kalitesi verilerini açıkladı. Buna göre, asıl kaynağı yakıt olan kükürtdioksit ve partiküler madde oranlarının en yüksek olduğu iki il Tekirdağ ve Kahramanmaraş oldu. Şubat ayında kükürtdioksit ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri kirlilik sırasına göre Tekirdağ başta olmak üzere, Hakkari, Kars, Bitlis ve Van oldu. Aynı dönemde duman kirliliği yani partiküler madde (PM10)(1) ortalamalarının en yüksek bulunduğu il ve ilçe merkezleri ise kirlilik sırasına göre Kahramanmaraş, Karabük, Batman, Hatay ve Van olarak tespit edildi.

SINIR DEĞER VE UYARI EŞİĞİ AŞILDI

Kükürtdioksit ve partiküler madde ortalamalarında sınır değer ve uyarı eşiği aşıldı. 2009 yılı Şubat ayında il ve ilçe merkezlerinde ölçüm yapılan istasyonlardan elde edilen kükürtdioksit ortalamaları incelendiğinde, Kısa Vadeli Sınır (KVS) Değeri Edirne"de aşıldı. Kısa vdeli sınır değerin aşılması ise acil önlem alınması anlamına geliyor. İlk Seviye Uyarı Eşiği ise, ölçüm yapılan hiçbir istasyonda aşılmadı.
Aynı dönemde partiküler madde ortalamaları incelendiğinde ise, Kısa Vadeli Sınır Değeri Adıyaman, Afyonkarahisar, Bitlis, Bolu, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kütahya, K.Maraş, K.Maraş (Elbistan), Mardin, Şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis"de aşıldı. İlk Seviye Uyarı Eşiği ise Adıyaman, Afyonkarahisar, Bitlis, Bolu, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Kütahya, K.Maraş, K.Maraş (Elbistan), Mardin, Şanlıurfa, Batman, Iğdır, Karabük ve Kilis"de aşıldı.
Kükürtdioksit ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup ise, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı ile kalp hastalığı olan kişilerdir.

Milliyet