Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. Havalimanının yapılacağı yerle ilgili kamulaştırma işlerine başlandığını belirterek, ''Hedefimiz; yetişirse ağustos ayı içinde ihale ilanına çıkmak. Her şey yolunda giderse bu sene içinde ihaleyi yetiştirip yapım için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz'' dedi.

Türk Telekom'un Ahlatlıbel tesislerinde basın mensuplarıyla iftarda biraraya gelen Yıldırım, iftar sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

3. köprü ile ilgili soru üzerine Yıldırım, 3. köprü ile ilgili sözleşme çalışmalarının başladığını, yüklenici firmaya tebligat yapıldığını söyledi.

Yıldırım, ''Bizim açımızdan sözleşme imzalansın ya da imzalanmasın köprünün yapımına ilişkin süreç başlamış oldu'' dedi.

Yüklenici firmanın arazide etütler ve sondaj çalışmaları yaptığını bildiren Yıldırım, hesaplamalar yapıldıktan sonra kulelerin çıkacağı temel kısmında çalışmalara en geç gelecek yılın başında başlamayı hedeflediklerini söyledi.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanının yerinin ve çalışmaların ne aşamada olduğunun sorulması üzerine Yıldırım, çeşitli yerlerin konuşulmasının doğal olduğunu, bunların bir kısımının arsa spekülatörleri tarafından ortaya atıldığını, kendilerinin de doğru yeri bulabilmek için etüt çalışmaları yaptıklarını anlattı.

3. havalimanının yapılacağı yerle ilgili kamulaştırmaya başlandığını, yap-işlet-devret modeliyle yapılacağını ifade eden Yıldırım, ''YPK kararı çıkma aşamasında. Hedefimiz yetişirse ağustos ayı içinde ihale ilanına çıkmak. Her şey yolunda giderse bu sene içinde ihaleyi yetiştirip yapım için gerekli adımları atmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.

Havalimanının birinci etabını 2015 yılında tamamlamayı öngördüklerini belirten Bakan Yıldırım, 150 milyon kapasiteye sahip olacak havalimanının, ilk etabının 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olmasının öngörüldüğünü söyledi.

Seçtikleri alanın yüzde 80'lik kısmının kamu arazisi olduğunu, yüzde 20'lik kısmı için kamulaştırma bedeli olacağını belirten Yıldırım, ''Havalimanının yeri belli. İstanbul'un kuzeyinde, Avrupa yakasında Karadeniz'e yakın yerlerde'' dedi.

"İSİM BULMAK KOLAY"
Atatürk Havalimanı'nın kira sözleşmesinde 3. havalimanının yapımıyla ilgili bağlayıcı bir maddenin olup olmadığı sorusuna Yıldırım, Atatürk Havalimanı'yla 2021 yılına kadar kira sözleşmesinin devam etiğini, 3. havalimanı açıldıktan sonra da kira sözleşmesinin iptalinin söz konusu olmadığını söyledi.

Yeni YİD sözleşmesinde bütün bu hususların dikkate alındığını belirten Yıldırım, hem yeni havalimanının fizibil olmasını hem de Atatürk Havalimanı işletmesinden doğan yükümlülükleri yerine getirmede bir sorun yaşanmamasına çalışıldığını kaydetti.

Bu konuda bir kaç opsiyon üzerinde çalışıldığını ifade eden Yıldırım, ''Herhalde en uygun olanı kalan süre içinde buradaki kiracıya hakkı olan ödemeleri yapmak. İşin güzel tarafı trafik garantimiz yok. Artan trafiği de dikkate alarak paralel olarak hem Atatürk Havalimanı hem de yeni havalimanı çalışacak. Sonrasında Atatürk Havalimanı kapanmayacak, biraz fonksiyonu değişecek. Şehiriçi butik havalimanına dönüştürülerek, görevi devam edecek. Biz bu kiradan mahrum kalmak istemiyoruz. Buranın işletmecisinin bu kirayı ödeyebilecek imkan ve kapasitede olmasını da gözetmemiz lazım'' diye konuştu.

3. havalimanı ve 3. köprüye verilecek isimlerin sorulması üzerine Yıldırım, isminin acelesinin olmadığını, zamanı geldiğinde ismin bulunacağını söyledi. Gerekirse bir anket yapıp vatandaşa sorabileceklerini ifade eden Yıldırım, ''Biz eser yapalım, isim bulmak kolay. Yapılacak esere bakmak lazım. Eser mi önemli isim mi? '' diye sordu.

SİBER GÜVENLİK

Siber güvenlikle ilgili Milli Güvenlik Kurulu'na (MGK) sunum yapacağının anımsatılması üzerine Yıldırım, MGK'nın Ağustos ayı toplantısında siber güvenlik, siber koruma, siber saldırı gibi konularda sunum yapılmasının istendiğini söyledi.

Siber güvenliğin önem kazanmaya başladığını, sistemleri, kurumları ve ülkeleri tehdit eden bir konuma ulaştığına dikkati çeken Yıldırım, her ülkenin kendi güvenlik stratejisini oluşturduğunu, Türkiye olarak da strateji belgesinin hazırlandığını, MGK'da yapacağı sunumun ardından bunun netleşeceğini söyledi.

ANKARA METROSUNUN BİTİŞ TARİHİ

Ankara metrosundaki çalışmalar hakkındaki soruya cevap veren Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Metin Tahan da Ankara'da 3 metro hattı çalışması bulunduğunu söyledi.

Metro çalışmaları sırasında yaşanan talihsiz bir olay nedeniyle yöntem değişikliğine gidildiğini ifade eden Tahan, artık daha güvenli çalışıldığını anlattı.

Necatibey istasyonu yapımı nedeniyle kapalı olan yolu 15 Eylül'de trafiğe açmayı hedeflediklerini bildiren Tahan, ağustos ayı sonu gibi de Söğütözü'ndeki yolun trafiğe açılacağını kaydetti.

Tahan, büyük bir aksilik çıkmazsa metro çalışmalarının hedeflendiği gibi 2013 yılı sonunda bitirileceğini bildirdi.

Esenboğa Havalimanı'na yapılacak Havaray proje ihalesini yaptıklarını ifade eden Yıldırım, yerli ve yabancı 8 firmanın bulunduğunu, proje ihalesini en geç bir hafta içinde sonuçlandıracaklarını söyledi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da Ankara Yüksek Hızlı Tren (YHT) Garı'na ilişkin soru üzerine Gar ihalesinin 28 Ağustos'ta gerçekleştirileceğini belirterek, Ankara YHT Garı'nın Türkiye'nin ilk YHT Garı olacağını söyledi.