İran'da uçak kazaları sıkça yaşanıyor. Şubat 2006'da, İran Airtour'a ait Rus yapımı TU-154 uçağı Tahran'a inişi sırasında çakılmış, uçaktaki 148 kişiden 29'u ölmüştü. 2002'de meydana gelen başka bir kazada da Tupolev tipi yolcu uçağı İran'ın batısında düşmüş, uçakta bulunan 199 kişi ölmüştü. DIŞ HABERLER
İran'da, başkent Tahran'dan Ermenistan'ın başkenti Erivan'a gitmekte olan, 153 yolcu ile 15 mürettebattan oluşan toplam 168 kişinin bulunduğu bir yolcu uçağı düştü. Hazar Havayollarına ait 7908 sefer sayılı Tupolev tipi yolcu uçağı, kalkışından 16 dakika sonra yerel saatle 11.33'te Kazvin yakınlarındaki Cennetabad kasabası yakınında düştü. İran'ın resmi haber ajansı İRNA'ya konuşan Kazvin acil durumlar müdürü Hüseyin Behzadpur, düşen uçağın tamamen parçalara ayrılmış şekilde bulunduğunu söyledi. Behzadpur, uçağın havada alev aldığını belirterek düştüğünde yanmaya devam ettiğini, uçaktaki 168 kişinin tamamının yanarak öldüğünün sanıldığını söyledi. Kazvin yetkililerinden Siros Saberi ise, uçağın havada yaşadığı teknik arıza nedeniyle acil iniş yapmaya çalıştığını belirterek “maalesef havada alev alarak düştü” dedi.

DİPLOMATIN EŞİ DE VARDI

İran devlet televizyonu 168 kişinin tamamının kimliğinin belirlendiğini, ölenlerden 161'inin İranlı, 5'inin Ermenistanlı, 2'sinin de Gürcistanlı olduğunu duyurdu. Gürcistanlı yetkililer, Gürcistan'ın Erivan Büyükelçiliğinde görev yapan bir Dışişleri Bakanlığı görevlisi ile Tahran'daki Gürcistan misyonunda görev yapan bir Gürcü diplomatın eşinin de öldüğünü belirttiler. Ayrıca uçak enkazının görüntülerini yayınlayan İran devlet televizyonu, uçakta öldüğü sanılan 168 kişiden 10'unun İran Judo Genç Milli Takımı sporcuları olduklarını kaydetti.

İRAN ABD'Yİ SUÇLUYOR

İran, bu ülkede sıkça rastlanan uçak kazalarıyla ilgili dolaylı da olsa ABD'yi suçluyor. İran'a göre Amerikan yaptırımları neticesinde, uçaklar için gereken yedek parçalar temin edilemiyor. Düşen uçağın sahibi olan Hazar Havayolları, Rus yapımı Tupolev uçaklarını kullanıyor. Sivil havacılık alanında ABD ve Batılı ülkelerin ambargo uyguladığı İran, uçak filosunu yenileyemiyor.

ABD'nin 1995'ten beri yürürlükte olan ambargosu, İran'a sivil ve askeri savaş uçağı satışı ile bunlara ait yedek parçaların teminini yasaklıyor. İran'daki sivil uçak filosunun önemli bir kısmını yerli üretim İran-140 uçakları, Rus yapımı Tupelov uçakları ve 1979 İslam Devrimi öncesinde alınan Boeing tipi uçaklar oluşturuyor.


Sarkisyan gezisini yarım bıraktı

Tahran-Erivan seferini yapmakta olan yolcu uçağının düşmesinin ardından Ermeni lider Serj Sarkisyan, 1988 yılında ülkeyi sarsan ve onbinlerce insanın ölümüne yol açan deprem bölgelerine düzenlediği çalışma gezisini yarım bıraktı ve Erivan'a döndü. Ermenistan Sivil Havacılık İdaresi, uçakta, Ermeni soyadı taşıyan 30 yolcunun bulunduğunu bildirdi. Ermenistan'ın Mediamax haber ajansı da, uçaktaki Ermenilerin sayısının henüz kesinlik kazanmadığını, yolcu listesinde, 30 kişinin soyadının “yan” ile bittiğinin görüldüğünü belirtti.

Yakınları şok geçirdi

Ermenistan, İran ve Gürcistan'da bulunan yolcu yakınları kaza haberini alır almaz ülkelerindeki havaalanlarına koştu. Asılan listelerde yakınlarının isimlerini görenler şok geçirdi.

İran'ın judo milli takımı da uçaktaydı

İran'da düşen uçakta hayatını kaybettiği açıklanan 168 kişiden 10'unun İran Judo Genç Milli Takımı sporcuları olduğu belirtildi. 8 sporcu ve 2 antrenörden oluşan takımın, 6 Ağustosta Macaristan'da yapılacak müsabakalara hazırlanmak için Erivan'a gitmek istediği kaydedildi. Yolcuların çoğunun İranlı olduğu kaydedilirken, yolcu listesinde Ermenilerce kullanılan isimlerin de olduğu, ancak bunların İran'daki Ermenilere mi yoksa Ermenistan'dakilere mi ait olduğu henüz bilinmiyor. Yetkililer, uçağın kara kutusunun bulunmaya çalışıldığını, kazanın sebebine ilişkin ellerinde bilgi olmadığını açıkladı. - yenişafak