İş adamlarının havaalanlarında korkulu rüyası haline gelen, vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağı uygulaması tarih oldu.
Yurtdışı seyahatlerinde gümrük kapılarına geldiğinde, polisin, “Vergi borcunuz nedeniyle yurtdışına çıkış yasağınız var. Yurtdışına çıkamazsınız” şeklindeki sözü ile havaalanından morali bozuk bir şekilde evinin yolunu tutan işadamları, 12 Eylül 2010 Pazar günü yapılan Referandum sonucu değişen Anayasa"nın 23. Maddesi sayesinde bu sorundan kurtuldu.
Gelir İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı"na 08 Ekim 2010 Cuma günü gönderdiği yazıda, vergi borcu nedeniyle vergi daireleri tarafından hakkında yurtdışına çıkma yasağı konulan işadamlarının yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırıldığını bildirdi. Bu sayede, kişilerin ya da vergi dairelerinin ayrı ayrı yurtdışı çıkış yasağının kaldırılması için başvuru yapmasına da gerek kalmamış oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı"nın bu yazısı 80 bine yakın işadamına rahat bir nefes aldırdı.
Anayasa"nın 23. Maddesinde yapılan değişiklikle, işadamları mahkeme kararı olmaksızın, vergi daireleri tarafından konulan yurtdışına çıkış yasağından kurtulmuş oldular. Türkiye"de çoğunluğu ihracatçı olan onbinlerce işadamının vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış uygulaması nedeniyle geçmişte mağdur olduğunu belirten Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı ile yaptığımız toplantılarda vergi borcu nedeniyle yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması gereğini dillendiriyorduk. Bu talebimiz son yapılan anayasa değişikliği paketine konulmuştu. Referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi ile bu yasak ortadan kalkmış oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda Anayasa"nın kanunlardan üstün olduğu yaklaşımı ile kanun değişikliğini beklemeden İçişleri Bakanlığı"na gönderdiği yazı ile işadamlarının yurtdışına çıkış yasaklarının kaldırıldığını bildirdi. Bu konuda Gelir İdaresi Başkanlığı"nı çağdaş, hızlı ve duyarlı tavrı nedeniyle kutluyor, ihracat dünyası adına teşekkürlerimizi sunuyorum. Bu sonucun alınması için gayret gösteren Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanımız Sayın Zafer Çağlayan, TİM Başkanımız Sayın Mehmet Büyükekşi"ye de şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.
Türkiye"nin 1990"lı yıllardan bu yana gerek kendi ekonomisindeki sıkıntılar, gerekse dünya ekonomisindeki krizler nedeniyle ortalama 3-4 yılda bir büyük bir ekonomik kriz yaşadığına işaret eden Türkmenoğlu şöyle konuştu; “Türkiye"nin yaşadığı bu ekonomik krizler birçok işadamımızın iyi niyetli olmasına rağmen vergi borcunu zamanında ödeyememesine neden oldu. Bu duruma düşen İhracatçılarımızının, vergi borcunu ödeyebilmek için yoğun bir tempoda çalışmaları gerekir. Yoğun tempoda çalışmanın en temel unsurlarından bir tanesi ise sık sık yurtdışı seyahatleri ile yeni pazarlar aramadan geçer. Siz vergi borcu var diye ihracatçı ve sanayicilerimize yurtdışına çıkış yasağı koyduğunuzda bu vergi borçlarının tahsil edilmesini olanaksız hale getirdiğiniz gibi, işadamlarımızın çalışma şevkini zedeleyip, onurunu kırıyorsunuz. Bu yanlıştan vazgeçilmiş olmasını memnuniyetle karşılıyoruz.”
ANAYASA"NIN 23. MADDESİ NE GETİRDİ?
Anayasa"nın 23. Maddesinin eski halinde; “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, vatandaşlık ödevi ya da ceza soruşturması veya kovuşturması sebebiyle sınırlanabilir” şeklinde ifade vardı. Bu ifadeden hareketle, vergi daireleri 100 bin TL üzerinde vergi borcu bulunan kişilere yurtdışına çıkış yasağı koyuyordu.
12 Eylül 2010 tarihinde Halk oylaması ile yapılan Anayasa değişikliği ile 23. Maddenin ilgili fıkrası, “Vatandaşın yurt dışına çıkma hürriyeti, ancak suç soruşturması veya kovuşturması sebebiyle hâkim kararına bağlı olarak sınırlanabilir.” Şeklinde değiştirildi.