Türkiye ve İngiltere"deki havalimanlarında ikişer kez kimlik kontrolünden geçmesine rağmen herhangi bir sorun yaşamadan evine dönen Hazel Ellaby"in beraberinde getirdiği pasaportun kendisine ait olmadığının anlaşılması üzerine ortaya çıkan skandal, iki ülke bürokratlarının ortak çalışmalarıyla çözüldü. Tatilini uzatmak zorunda kalan ve olayın yaşandığı otel tarafından ağırlanan Kristie Willett"in ülkesine sorunsuz bir şekilde dönebilmesi için bürokratik engeller aşılırken; havalimanlarındaki güvenlik sorunlarının yeniden tartışılmasına neden olan olayla ilgili olarak Manchester ve Baddrum-Milas Havalimanlarındaki sorumluların tespit edilmesi için soruşturma başlatıldı.

Didim"e tatile gelen Hazel Ellaby"e (29) kaldığı Avşar Otel"deki resepsiyon görevlisi tarafından, otelde ayrılmadan önce başka bir odada kalan Kristie Willett"in (38) pasaportu verildi. İngiliz turist pasaportu kontrol etmeden çantasına koydu. 26 Temmuz Cuma akşamı saat 23.40"da XL Hava Yollarına ait uçakla Milas-Bodrum Havalimanı"ndan Manchester"e uçtu. Hazel Ellaby, Manchester yakınlarındaki Ashton"daki evine geldiğinden beraberinde getirdiği pasaportun kendisine ait olmadığını fark etti. Sorunsuz bir şekilde ülkesine dönebilmiş olmasına şaşıran İngiliz kadın, Manchester Havalimanı"nı arayıp durumu bildirdi.

İngiliz yayın kuruluşu BBC"ye konuşan Ellaby, yanlış pasaportla hem Türkiye"de, hem de İngiltere"deki kontrol noktalarından rahatlıkla geçtiğine işaret ederek "Bu bir kepazelik ve skandal. Havalimanı güvenliği çok önemli bir konu. Ancak Milas-Bodrum ve Manchester Havaalanlarında ikişer kez pasaport kontrol noktasından geçmeme rağmen polisler pasaportun bana ait olmadığını fark edemedi. Bu konu birçok kimseyi havalimanlarının güvenliği konusunda endişelendirecektir" dedi.

Halen Didim"de tatilde olan Kirstie Willett de, başka birisinin kendisine ait pasaportla yolculuk yaptığına inanamadığını söyledi. Didim"de tanıştığı Türk genci Caner Sarı aracılıyla kendisine yöneltilen soruları cevaplandıran Willett, “Otel resepsiyonu yanlışlıkla pasaportları karıştırmış. Bende şimdi burada mağdur durumdayım. Ben pasaportumun değiştiğini diğer kişinin otelden ayrılmasından 2 gün sonra yani Pazartesi günü öğrendim.

Pasaportumu alan giden kişiyle daha önceden tanışmıyorum. Hiçbir bağlantımız yok. Zaten o Manchester"de yaşıyor bende bir başka şehirde. Şuanda belirli bir süre daha burada kalmayı düşünüyorum. Tekrardan yeni bir pasaportun çıkması lazım. Yeni bir pasaport çıkarabilmek içinde belli bir müddet süreye ihtiyacım var. Sanırım bir haftaya kadar yeni pasaportum çıkacak. Başka odada kalan bir müşteri benim pasaportumu alarak İngiltere"ye kadar gidebilmesi beni çok şaşırttı. İki tane havaalanından geçiyor ve hiç sorun yaşamıyor. İngiltere"ye dönünce sorumluların tespit edilmesi ve mağdur olmam nedeniyle hukuksal başvuruda bulunacağım” diye konuştu.

Hatalar zincirinin başladığı Avşar Otel"in işletmecisi Ulvi Koçak ise, pesepsiyonda çalışan görevlinin yanlışlıkla otelde kalan iki müşterinin pasaportlarını karıştırmasıyla başlayan bu olayın ciddi manada uluslararası bir skandala dönüştüğünü ifade etti. Olayın bu kadar büyütülmesinin doğal olduğunu savuna Koçak, “Çünkü Türkiye Milas-Bodrum Havalimanı ve İngiltere"de Manchester Havalimanı çok yoğun giriş çıkışların yaşandığı ve kontrollerin çok sıkı tutulduğu iki havalimanı. Bu havalimanlarından başkasının pasaportuyla bir müşterimizin hiçbir sıkıntı yaşamadan İngiltere"ye kadar ulaşması merak uyandırıcı ve ilgi çekici bir durum. Bizim çalışanımızın dikkatsizlikten kaynaklanan bir hatası var ama bu bir pasaport olduğu için pasaport sahibinin de pasaportun kendisine ait olup olmadığını kontrol etmesini dilerdik. O zaman bu sorun hiç yaşanmazdı” şeklinde konuştu.

Olayın ortaya çıkmasının ardından İngiltere giden Hazel Ellaby ve İngiltere Konsolosu Anthony Willy ile görüştüklerini açıklayan Koçak, şunları söyledi: “İlçe Emniyet Müdürümüzle birlikte konuyu aktardığımızda ikisi de burada kalan Kristie Willett"in İngiltere"ye sorunsuz bir şekilde ulaşabilmesi için gerekli her türlü bürokratik işlemin hızlandırılması ve en kısa elden yapılması için gerekli bütün çabayı gösterdiler. Kristie olayın başında biraz şok yasada şuanda çok da önem vermiyor. Hatta tatilini biraz daha uzatıp uzatmayacağını bize sordu.

Kısmen de olsa bizden kaynaklanan bir sıkıntı olduğu için kendisini istediği kadarıyla misafir edebileceğimizi söyledik. Kristie şuan tatiline devam ediyor. Ama bu hafta içinde veya önümüzdeki hafta içerisinde yeni pasaportu veya seyahat belgesi İngiliz Konsolosluğu tarafından verilecek. İlçe Emniyet Müdürümüz Yalçın Bey"inde kişisel katkılarıyla İçişleri Bakanlığımız gerekli yazışmaları en kısa zamanda yapıp, Kristie Willett"in Türkiye"den çıkışında sorun yaşanmaması için bir işbirliği ile bu sorun çözülecek. Normalde 4 Ağustos"ta geri dönmesi gerekiyordu ama bu olay nedeniyle biletini erteletmesi gerekecek. Bu süre zarfında otelde geçireceği süre boyunca konaklama masraflarını karşılayarak, kendisini en iyi şekilde ağırlayacağız”

Olayın medyaya yansımasının ardından kendisine yöneltilen soruları cevaplayan Milas Kaymakamı Bahattin Atça"da, yaşanlara kendisinin de bir anlam veremediğine dikkat çekerek, “Milas-Bodrum Havalimanını günde yaklaşık 15 bin yolcu kullanıyor. Yoğunluktan dolayı böyle bir hatanın yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Tabii ki böyle bir konuda bu mazeret olamaz ve olmaması da gerekir. Havalimanı yetkilileri ve güvenlik güçleriyle görüşüp, gerekli soruşturmayı başlatacağım" diye cevap verdi. İHA