Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeleri, Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Aydın Belediyesi"nin ortaklaşa düzenlediği “Aydın"da Hava Kirliliği, Ultraviyole ve Çevresel Radyasyon Kirliliği” konulu panel 15 Şubat salı Atatürk Kongre Merkezi"nde gerçekleştirilecek.
Panelde Aydın"da son yıllarda kış aylarında yoğunlaşan ve önemli olan bir çevre sorun haline gelen hava kirliliği ile yaz aylarında sağlığımızı olumsuz etkileyen ultraviyole radyasyon kirliliği tartışılacak. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Panel Koordinatörü ADÜ Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özsunar Dayanır, hava kirliliği sorusunun başta Aydın olmak üzere Ege Şehirlerinin kapısını dayandığını belirterek, “Bu sorun Ankara, Eskişehir gibi kentlerde 80"li yıllarda çözülerek rafa kaldırılmış bir sorundur. Ancak kaçak ve düşük kaliteli kömür kullanımı, çarpık ve yoğun kentleşme, jeotermal, doğal gaz, güneş enerjisi gibi temiz ısınma kaynaklarının halkın günlük kullanımına sunulamaması bu kirliliğin en önemli nedenleri arasındadır. Bu kirlilik başta alerji, astım olmak üzere birçok hastalığın kaynağını oluşturmaktadır” dedi.
İki oturum halinde gerçekleştirilecek olan panelin ikinci oturumunda ise yaz aylarında Aydın"da artan ultraviyole radyasyonunda ki fazlalığın tartışılacağını kaydeden Prof. Dr. Dayanır “ Ultraviyole radyasyonun fazlası derken yaşlanma, deri kanserleri, katarkt, alerji gibi hastalıklara, bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Artmış uv-radyasyonundan korunmada bol yapraklı ve yüksek ağaçlar önemli bir araçtır. Ancak son yıllarda büyük ve bol yapraklı (fıstık çamları) ağaçlar yerine, bodur ağaçların tercih edilmesi neredeyse sadece ağaç gövdesini bırakacak denli şiddetli budamalar, ağaç yapraklarından yararlanmayı engelliyor” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Yelda Özsunar Atatürk Kongre Merkezi Miletos Salonu"nda gerçekleştirilecek panele Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ile Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu"nun destek verdiğini ve konunun kentin yetkili kurum ve kuruluşlarınca tartışılacağını, çevre sorunlarına duyarlı Aydın halkının katılımlarını beklediklerini sözlerine ekledi.