DTK Daimi Meclis toplantısının sonunda YSK'nın Hatip Dicle ile ilgili verdiği karar sonuç bildirgesi yayımlandı.
 
Sonuç bildirgesinde, DTK'nın iradeyi yok sayan YSK kararını tanımadığı ve meşru görmediği iddia edilerek, "Başta AKP Hükümeti ve Ana Muhalefet partisi olmak üzere, bu açık provokasyonun engellenmesi ve bu kararın kesinlikle geri alınması için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni duruma acilen el koymaya ve demokratik yolları açmaya davet ediyoruz" denildi.
 
DTK'nın Diyarbakır'daki toplantısından sonra sonuç bildirgesini DTK sözcüsü Cemal Coşkun okudu.
 
 
Coşkun, başka gündemlerle toplandıklarını ancak YSK'nın Hatip Dicle ile ilgili kararından sonra sadece Hatip Dicle kararı gündemi ile tartışma yürüttüklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"Daimi meclisimiz, YSK tarafından verilen kararın sayın Dicle şahsında, halkımızın demokratik yollarla çözümü sağlamaya dönük verdiği olağanüstü çaba ve gayretlere karşı, hiçbir hukuki izahının olmadığı yüzde yüz bir tasfiye ve sindirme kararı olduğu, Halkımızın iradesini yok sayan bu kararı tanımadığımızı ve meşru görmediğimizi, bu kararın, salt YSK tarafından verilmemiş olup devletin ve hükümetin bir bütün olarak Kürt soruna yaklaşımının açık bir ifadesi olduğu, AKP hükümetinin bu sonuçtan doğacak her türlü kaostan doğrudan sorumlu olacağı, genel seçimler öncesinde zaten yapılan ve sonrasında da hız kesmeden devam eden siyasi tutuklama operasyonlarından da bu tavrın net olarak belli olduğunu vurgulamıştır."
 
Alınan kararlar
 
Coşkun, toplantıda alınan kararları şöyle açıkladı: "Başta AKP Hükümeti ve ana muhalefet partisi olmak üzere, bu açık provokasyonun engellenmesi ve bu kararın kesinlikle geri alınması için, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni duruma acilen el koymaya ve demokratik yolları açmaya davet ediyoruz. Bu kararın, acilen geri alınması ve sayın Hatip Dicle şahsında halkımızın demokratik temsiliyetinin önünün açılması için, tüm halkımızı sivil-demokratik eylemlerini en üst düzeyde yurtsever seferberlik ruhuyla, bulunduğu her yerde en görkemli bir şekilde ortaya koymaya çağırır.
 
Kürdistan'ın en büyük sivil ve siyasi çatısı olarak kongremiz, tüm bileşenlerinin-kurum ve kuruluşlarının-sivil toplum örgütlerinin-şahsiyet ve kanaat önderlerinin, bu faşizan karara karşı en net tavırlarını göstermeye, demokratik etkinliklerini yapmaya çağırır. Aynı şekilde, seçim sonuçlarıyla onaylanan halkımızın çözüm projesi olan demokratik özerkliği, tüm kurumlarıyla sahiplenmeye ve inşa sürecini ilan da dahil olmak üzere tüm boyutlarıyla tamamlamaya çağırır.
 
Siyasi parti olarak en büyük bileşenimiz olan BDP'nin, MYK'sını ve meclis grubunu toplayarak, daha önce verdikleri, 'bir tek eksik olsa bile Meclis'e gitmeyeceğiz' kararı doğrultusunda, tüm halkımıza, Türkiye ve dünya kamuoyuna açık ve net bir şekilde iradesini deklare etmeyi acil olarak tavsiye eder.
 
Emek-Demokrasi ve Özgürlük Bloku başta olmak üzere, Türkiye'nin tüm aydın-demokrat-ilerici ve devrimci güçlerini, bu anti-demokratik kararın, halkların kardeşliğine vurulmuş bir darbe olduğu bilinciyle, halkımızın özgürlük ve demokrasi direnişinin yanında olmaya davet eder. Başta AB, AK, BM olmak üzere, dünyanın tüm insan hakları ve demokrasi örgütlerini, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözümü konusunda, sonuna kadar ısrarcı olmamıza rağmen; imha ve inkƒr politikasını güden Türkiye hükümeti ve devletini, en sert şekilde kınamaya ve derhal bu kararın geri almasını çağırmaya davet eder."
 
BDP grubu yarın toplanıyor
 
DTK'nın Hatip Dicle ile ilgili kararından sonra yarın BDP'nin desteği ile 12 Haziran'da seçilen KCK/TM tutuklusu 6 milletvekili dışındaki 30 milletvekili Diyarbakır'da bir araya geliyor.
 
BDP'lilerin Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinden sonra nasıl bir tavır alacağı ve daha önce meclise gitmeyecekleriyle ilgili açıklamalarını yeniden değerlendirip kamuoyuna açıklama yapacakları belirtildi.
 
Şırnak'ta oturma eylemi
 
Bu arada Şırnak'ta YSK kararını protesto eden BDP'liler oturma eylemi yaptı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan gruba, bazı sendikalar da destek verdi.
 
Yüksek Seçim Kurul'unun (YSK) Hatip Dicle'nin Milletvekiliğini düşürmesine tepki gösteren BDP'liler Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Kararı sert bir tavırla eleştiren BDP'liler, "Başbakan'ın helalleşmeden anladığı; baskı, tutuklama, gözaltı" yazılı bir pankart açtı.
 
BDP'lilere destek veren Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Serhat Uğur'un meydanda yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan'ın bolkon konuşmasını hatırlatarak, yeni saldırı dalgasının başlatıldığını iddia etti.
 
Uğur, "Seçimlerin sonuçları netleşip de AKP'nin oy kaybı yaşadığı yerler ortaya çıkınca, yeni operasyonlar için düğmeye basıldı. Hiçbir zaman muhalefeti sindiremeyen hükümet bu gözaltı ve baskılar karşısında ses çıkarmıyor ve dahası buna ortak oluyor. Bu olup bitenlere tepkisiz kalacağımızı düşünüyorlarsa yanılıyorlar" dedi.
 
YSK'nın kararının skandal olduğunu savunan Uğur, toplumsal hassasiyetlerin provoke edildiğini söyledi. Kalabalık grup, 5 dakikikalık oturma eyleminin ardından sessizce dağıldı.
 
dHA