Aksoy, Bursa Devlet Hastanesinde ameliyat olan ve buradaki ameliyatın özensiz yapılması nedeniyle ikinci kez, daha sonra ise karın bölgesinde kalan alet parçasının çıkarılması için üçüncü kez ameliyat olduğunu iddia eden bir hastanın, Sağlık Bakanlığı aleyhine idare mahkemesinde tazminat davası açtığını hatırlattı. Aksoy, bu dava sonucunda, Yargıtay 4. Hukuk Dairesinin doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminat cezalarının doktordan tahsil edilmesine yönelik verdiği kararın doktorlar ve hastalar açısından olumsuz bir takım sonuçlar doğuracağını öne sürdü.

Acil müdahale dışında hastaların doktorlar tarafından bilgilendirildiğini ifade eden Aksoy, “doktor, hastasını cerrahi müdahale öncesinde ortaya çıkabilecek her türlü komplikasyon hakkında bilgilendiriyor. Ancak acil müdahalelerde bu bilgilendirmenin yapılması da çok zor. Zira hastaya çok kısa sürede müdahale edilmesi gerekiyor. Bu müdahale sırasında oluşacak bir hata nedeniyle doktor tazminata mahkum edilirse, hastanın tedavi sürecinde gecikmeler yaşanabilir” diye konuştu.

Aksoy, Yargıtay'ın aldığı bu kararın ardından her an bir davayla karşılaşma endişesi taşıyan doktorların “defansif tıbba” yöneleceğini kaydederek, şunları söyledi:
“Yargıtayın, doktor hatası nedeniyle idarenin hastalara ödediği tazminatın doktordan tahsil edilmesine karar vermesi acil ve cerrahi müdahalelerde büyük sıkıntılara yol açacak. Özellikle acil vakalarda ve cerrahi müdahalelerde bu sıkıntı daha fazla hissedilecek. Risk almak istemeyen doktor, tedavide gecikmeye neden olacak ve tedavi aksayacak. Yıllarca kazandığı parayı bir defada tazminat davası ile kaybetmek istemeyen doktorlar, defansif tıbba yönelecek.”

TIP FAKÜLTELERİNDE YIĞILMA OLACAK İDDİASI

Doktorların, riskli olan durumlarda müdahaleden kaçınarak, hastayı tıp fakültelerine yönlendireceğini öne süren Aksoy, “bu durum tıp fakültelerinde yığılmalara neden olacak” diye konuştu.

Aksoy, yeterli anestezi ve yeterli imkan sunulmayan hastanelerde bu durumun daha fazla yaşanacağını iddia ederek, şunları kaydetti:
“Koşulların yetersiz olduğu hastanelerde doktorlar kendini daha fazla koruma yoluna gidecek, tereddüt ettiği birçok durumda müdahaleden çekinecek. Özellikle kalp, şeker ve tansiyon gibi ciddi rahatsızlığı bulunan hastalara tedavi aşamasında sorunlar yaşanacak.”

HÜRRİYET