Seminere konuşmacı olarak katılan Prof Dr. Yaşar Bağdatlı, Türkiye’de hastanelerden kaynaklanan enfeksiyon riskinin dünya ülkelerine göre daha fazla olduğunu söyledi.
Aydın İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen seminere Vali Yardımcısı Celal Ulusoy, İl Sağlık Müdürü Hüsnü Tırpancı, Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Özmen ve çok sayıda davetli katıldı.
Milli Eğitim, Sağlık, ADÜ Tıp Fakültesi öğrenci ve öğretim üyelerine yönelik gerçekleştirilen seminere konuşmacı olarak katılan Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof Dr. Yaşar Bağdatlı, ölüm nedenleri sıralamasında kalp damar hastalıklarının birinci, beyin hastalıklarının ikinci enfeksiyon hastalıklarının ise üçüncü sırada yer aldığını dikkat çekti. Bağdatlı, “İnsanlardan insanlara bulaşan enfeksiyonlarla mücadele etmek kolay. Fakat sağlık kuruluşlarından türeyen enfeksiyonlar çok dirençli mikroorganizmalardır. Bu enfeksiyonlar baş ağrıtıcı, can sıkıcıdır. İnsanlardaki enfeksiyonları yok edebiliyoruz fakat mekanları bu mikroorganizmalardan arındıramıyoruz. Dünyada hastanelerden kaynaklanan enfeksiyon yüzde 5-7 arasında iken bizim ülkemizde yüzde 10-15 arasında” dedi.

‘HASTANELERDE UYGUNSUZ ANTİBİYOTİK KULLANILIYOR’
Antibiyotik kullanımlarından da söz eden Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı, “Ülkemizde hastanelerde çok fazla uygunsuz antibiyotik kullanımı var. Maalesef antibiyotik dendiği an ölüm harici her şeye iyi gelen bir şeymiş gibi algılanıyor. Kısacası sanki antibiyotik abu hayat iksiri gibi lanse ediliyor. Antibiyotik iki tarafı keskin kılıç gibidir. Doğru kullanıldığında faydalıdır. Fakat uygunsuz kullanıldığında insan vücudunda büyük hasara yol açar ve ülke ekonomisine de büyük zarar verir. Maalesef ülkemizde hastanelerde uygunsuz antibiyotik kullanımı yüzde 20-60 arasında değişiyor” dedi.
Seminer sonunda Sağlık Müdürlüğü tarafından Prof. Dr. Yaşar Bağdatlıya günün anısına plaket takdim edildi.