Daha önce kamu ve üniversite hekimlerinin çalıştığı özel hastanelere kapatma cezasının geleceğini açıklayan Sağlık Bakanlığı denetimlere başladı.

Tam Gün Yasası, Anayasa Mahkemesi ve Danıştay’dan dönünce çıkardığı kanun hükmünde kararname ile kamu ve üniversitelerde çalışan hekimlerin, özel hastane ve muayenehanelerde çalışmasının önüne geçmeye çalışan Sağlık Bakanlığı, geçen hafta İstanbul’daki bazı hastanelere habersiz denetimyaptı.

AMELİYATHANEDE MASKELERİNİ İNDİRDİLER

Adını vermek istemeyen bir özel hastane yöneticisi, denetim görevlilerinin, ameliyatlar esnasında hekimlerin ameliyat maskelerini indirterek bilgi almak için onlara sorular sorduklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı’nın ‘tam gün önlemi’ sadece hekimleri değil, özel sağlık sektörünü de zor durumda bıraktı. Habersiz denetim hakkı olmasına rağmen, ameliyathanede kamu hekimi ve profesör avına çıkan Sağlık Bakanlığı, özel sektörün tepkisini çekti.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, geçen hafta mesai saatleri içinde hastanelerin habersiz denetlendiğini dile getirdi. Özel hastanelerde, kamu ve üniversitede çalışan hekimlerin olup olmadığına bakıldığını anlatan Bahat, “Aralarında bizim hastanemizin de olduğu bazı özel hastaneler habersiz denetlendi. Denetim görevlileri, ‘sağlık koşullarını gözetmek kaydıyla’ ameliyathanelerde ve polikliniklerde kamu ve üniversite doktoru aradılar. Hekimlerin isimlerini sorup bizdeki dosyalarından çalışma belgelerini kontrol ettiler” dedi.

Özel sektörün 24 saat çalışabilmek için hekime ihtiyacı olduğunu ifade eden Bahat, çıkarılan kararnamenin ardından özellikle gece çalışacak hekim sıkıntısı çektiklerini anlattı.

‘HEKİM YOK’

OHSAD Genel Sekreteri Cevat Şengül de geçmişte, özellikli vakalarda profesörlerin özel hastanelere çağrılabildiğini ancak şu anda böyle bir durum yaşandığında hastanenin kapatılmasının gündeme geleceğini söyledi. Bu hafta içinde Sağlık İl Müdürü’nü, gelecek hafta da Sağlık Bakanı’nı ziyaret etmek istediklerini ifade eden Şengül, zaten hekim açığı olan özel hastanelerin bu uygulamayla daha da zor durumda kaldığını ifade etti.

HABERTÜRK