ISPARTA'da düşmanlık beslediği 36 yaşındaki Hasan Baslı'yı tabancayla bacağından vuran 33 yaşındaki Mustafa Turan, arabasının bagajına koyup götürmeye çalıştığı sırada elinden kaçırdı. Alkollü olan saldırgan, yaralının tedavi için gideceğini düşündüğü Isparta Devlet Hastanesi acil servisine önden gidip, 1 doktor ile 3 sekreteri rehin aldı. Yaralı Baslı'nın bir başka hastaneye kaldırıldığınıöğrenen Turan, 2.5 saat sonra ikna edilerek polise teslim oldu.

Isparta'da çoğunlukla Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin gittiği Kafeler Sokağı'nda içki içen Mustafa Turan, eskiden yakın arkadaşı olan ancak sonradan düşmanlık beslediği Hasan Baslı ile saat 18.00 sıralarında karşılaştı. Baslı'nın yüzünden dolandırıcılık suçlamasıyla Antalya Cezaevi'nde yattığını haykıran Mustafa Turan, üzerinde taşıdığı tabancayı çekip sağ bacağına 1 el ateş ederek vurdu. Yaralı Baslı'yı sürükleyip zorla otomobilinin bagajına sokan Turan, olay yerinden uzaklaştı.

BAGAJDAN ATLAYIP KAÇTI

Mimar Sinan Caddesi'ne çıkan aracın duraksamasından yararlanan yaralı Hasan Baslı, bagajdan atlayıp kaçtı. Baslı'nın yarasını tedavi ettirmek için Isparta Devlet Hastanesi'ne gideceğini düşünen Mustafa Turan ondan önce gidip pusu kurmak için hastanenin acil servisine geldi. Elinde tabancayla acil servise dalıp nöbetçi Uzman Dr. Ali Yalçın ile 3 sekreteri rehin alan Turan, Hasan Baslı gelene kadar hiçbir yere gitmeyeceğini söyledi.

OPERASYON HAZIRLIĞI

Olayı telsizden duyan Isparta Emniyet Müdür Yardımcısı Rahmi Çavuş, hemen Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne giderek, çevresi kuşatılan saldırganı rehineleri serbest bırakması için ikna etmeye çalıştı. Doktoru bırakan Turan, sekreterleri rehin tutmaya devam etti. Turan, Gülkent Devlet Hastanesi'ne giderek tedavi olduğunu öğrendiği Hasan Baslı'nın yanına getirilmesini istedi. Bu arada acil servisin önüne gelen polisler, çelik yelek giyip operasyon hazırlığına başlarken, jandarmadan da takviye ekipler geldi. Saldırganı etkisiz hale getirmek için sis bombaları da getirtildi.

EMNİYET MÜDÜRÜ OLAY YERİNE GELDİ

Rehine krizi nedeniyle hastaneye gelen Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, içeri girerek Mustafa Turan'ı eylemine son vermesi için ikna etmeye çalıştı. Seyhan, elindeki telsizden dışarıda bekleyen emniyet müdür yardımcılarını anons ederek, saldırganı kandırmak için yaralının derhal Isparta Devlet Hastanesi'ne getirilmesini istedi. Emniyet müdür yardımcıları da yaralının durumunun çok ağır olması nedeniyle getirilemeyeceğini anons etti. Turan'a anonsu dinleten Emniyet Müdürü Seyhan, cezaevine girmeden önce fırıncılık yaptığı belirlenen saldırgana, "Mustafa gel bu işten vazgeç. Sana yemin ediyorum, Polisevi'nin tüm unlu gıdalarını sana yaptıracağım" dedi.

ANNESİ DE İKNA EDEMEDİ

Bu sırada olay yerine Turan'ın annesi ile Demokrat Parti'nin eski Gençlik Kolları Başkanı Hasan Akay geldi. Annesinin de silahı bırakmaya ikna edemeyip "Oğlum eğer birine zarar vereceksen önce bana bir kurşun sık" diye bağırdığı Turan'ı, bu kez de birlikte siyasi çalışmalar yaptığı DP eski Gençlik Kolları Başkanı Hasan Akay ikna etmeye çalıştı. Akay, "Mustafa bu elindeki sana yakışmıyor. Şiddetle birşey çözemezsin, hadi vazgeç" diyerek, sakinleştirmeye çalıştı.

Saat 20.10 sıralarında 3 sekreteri de serbest bırakan Mustafa Turan, bu kez silahı kendi başına doğrulttu. Yaklaşık 2.5 saat sonra ikna edilen Mustafa Turan, silahı polislere verip teslim oldu.

VALİ DE HASTANEYE GELDİ

Isparta Devlet Hastanesi'nde 2.5 saat süreyle rehine dehşeti yaşatan ve saat 20.35 sıralarında silahını bırakmaya ikna olan Mustafa Turan, Isparta Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan'a teslim oldu. Gözaltına alınan Turan, ifadesi alınmak üzere Isparta Emniyet Müdürlüğü'ne götürüldü. Rehine krizini, Isparta Valisi Şemsettin Uzun Isparta Devlet Hastanesi başhekimliğine gelerek yakından takip etti.

ESKİ BİR MÜNAKAŞA

Gülkent Devlet Hastanesi Acil Servisi'ne giden yaralı Hasan Baslı'nın sağ bacağına giren kurşunun kemiğe zarar vermeden diğer taraftan çıktığı belirlendi. Doktorların sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladığı yaralı, bir hafta önce cezaevinden çıktığını ve olay sırasında çok alkollü olduğunu söylediği Turan ile aralarında eski bir münakaşa olduğunu söylemekle yetindi.

Turan'ın bir süre rehin tuttuğu Uzman Dr. Ali Yalçın'ın ailesi, olayı yerel televizyon kanalından izleyince hastaneye koştu. Doktorun gözyaşları döken yakınları sakinleştirilip acil servise alınarak, oğullarıyla görüştürüldü.

DHA