Trabzon’da oturan Yusuf K., dört yaşındaki E.’nin kendisine benzemediği gerekçesiyle eşi Selma K.’ya boşanma davası açtı. Mahkeme sürerken savcılığın talimatıyla yapılan DNA testinde E. ismi verilen erkek çocuğun çiftten olmadığı belirlendi.

Bunun üzerine doğumun yapıldığı Gaziosmanpaşa’daki özel hastanede yürütülen incelemede E.’nin, dört yıl önce aynı hastanede doğum yapmışAdıyaman’ın Besni ilçesinde yaşayan Meryem D.’nin çocuğu olduğu ortaya çıktı.

Hastanedeki ihmalle ilgili her iki ailenin de mahkemeye başvurması üzerine çocukların biyolojik ailelerine verilmesi kararlaştırıldı. Bunun üzerine Trabzon’da büyüyen E., Adıyaman’daki Selahattin ile Meryem D.’ye, Adıyaman’da büyüyen C. ise Trabzon’da boşanma aşamasında eşi Yusuf K.’dan ayrı yaşayan Selma K.’ya teslim edildi.

Aileler gerçek çocuklarına kavuşurken, E. ve C.’nin ise yeni hayatlarına alışamadıkları belirtildi.

‘Perişan durumdayız’

Trabzon’da bıraktıkları C.’yi özlediğini ancak kimseye bir şey diyemediğini anlatan Selahattin D., yaşadıklarını şöyle anlattı: “Çocukları değiştirdikten sonra dört yıl oğlum gibi baktığım C. şimdi bize küsmüş. Ara sıra görüşüyorduk şimdi aradığımda telefona çıkmak istemiyor. Aslında biz şimdi değiştirilmesini istemiyorduk ama ileride daha kötü sonuçlar alırız diye böyle bir karar verildi. Verilen kararın ardından hakim, çocuklar ile bağlarımızın kopartılmamasını istedi. Trabzon’dan getirdiğim öz oğlum sürekli kendisini dört yıl büyüten ve annesi olarak bildiği Selma K.’yı soruyor.”

Psikologdan destek almayı düşündüklerini ifade eden Selahattin D. kendilerinin de duruma alışmakta zorlandıklarını söyledi: “Eşim öz oğluna kavuştuğu için mutlu ama C.’yi çok özlüyor. Evde elbiselerini gördüğü zaman gizli gizli ağlıyor. Bu duruma hem eşim, hem de ben alışmaya çalışıyoruz. Dört yıl boyunca öz çocuğumuz gibi büyüttüğümüz C. var, diğer tarafta öz çocuğumuz var. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Perişan durumdayız. Akşamları fazla sorun olmuyor ama gündüzleri çok ağlıyor, sürekli Trabzon’daki Selma K.’yı istiyor.”

‘Aynı şehirde yaşayalım’

Çocukların aynı ortamda büyümesi teklifinde bulunduğunu ifade eden Selahattin D. şöyle devam etti: “Bu konuda birilerin bize vesile olmasını istiyoruz. Bu çocukların iki annesi olsun, iki babası olsun. Beraber okula gidip kardeşçe büyüsünler. Böylece her iki aile de, her iki çocukla sık sık görüşmüş olur.”