Yoğun bakımda yatan 16 hastadan 8"i elektrikler kesilip onları hayatta tutan cihazlar kapandığı için ve dumandan zehirlenerek can verdi. 443 kadar hastanın büyük bölümünün tedavisi bahçede devam ederken 44 hasta başka hastanelere nakledildi.

BURSA"nın en büyük sağlık kuruluşlarından 514 yataklı Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi"nde gece yarısı elektrik kontağından çıkan yangında, Yoğun Bakım Servisi"nde sekiz hasta can verdi.

2002 yılında hizmete giren hastanenin A-2 zemin katında bulunan MR ve tomografi çekilen Radyoloji Servisi"nde 02.00"de elektrik kontağından yangın çıktı. 443 hasta ve 120 personelin bulunduğu hastanede panik çıkarken, itfaiyeye saat 02.11"de haber verildi.

Jeneratör çalışmadı

İtfaiye 12 araçla yangına müdahale ederken, elektrikler kesildi, jeneratör ise devreye girmedi. Yangının başladığı, 10 metrekarelik tomografi cihazının bulunduğu bölümdeki kablo kanallarından çıkan duman, açık bırakıldığı ileri sürülen şaft penceresinden üçüncü kattaki yoğun bakım servisine ulaştı. Makineye bağlı 13"ü bebek, 29 hastanın bulunduğu Yoğun Bakım Servisi"nde duman, elektrikler kesildiği için duran makinalardaki hastaları kurtarmaya çalışan görevlileri iyice zor durumda bıraktı.

Fenerle tahliye

Yoğun Bakım Ünitesi"nde ikisinin beyin ölümü beklenen 29 hastadan sekizi, el fenerleriyle tahliye çalışmaları ve başka hastanelere nakil sırasında can verdi. Ölen hastaların 80 yaşındaki Gülbey Şahin, 63 yaşındaki Hakkı Özdoğan, 68 yaşındaki İnciser Bulut, 79 yaşındaki Muhlis Karaağaç, 74 yaşındaki Fatma Yalçındağ, 46 yaşındaki İsmail Uysal, 54 yaşındaki İbrahim Turgut ve Aliye Apuk olduğu açıklandı.

Hasıraltı olmayacak

BURSA"ya helikopterle gelen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sorumluların bulunacağı ve ihmalin hasıraltı edilmeyeceği sözü verdiği yangın ve üzücü kayıplarla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Sağlık Bakanlığı olarak yürüttüğümüz soruşturmanın yanında, Cumhuriyet Savcımız da soruşturma yürütüyor. İdari soruşturmanın hızlı yapılması için gerekli talimatları vermiş durumdayım ve elimden geleni yapacağım. Teknik ekipten hiç değilse sebeple ilgili ön rapor istedim. Ön rapora göre, yangından iki dakika sonra itfaiye intikal etmiştir. 25 ambulansla müdahale edilmiş, yoğun bakımdaki hastalar kısa sürede tahliye edilip başka hastanelere intikal ettirilmiştir. Yangın tüplerinin bakımları yapılmış olup yangın sırasında kullanılmıştır. Gerekli kurumlar konuyla ilgili inceleme ve soruşturmalara başlamış ve devam etmektedirler. Toplum vicdanını ilgilendiren bir konuda en kısa sürede sonuç alacak çalışmayı yapıyoruz."

Hürriyet