250 liranın üzerindeki borçların da yüzde 50"sinin bir yıl içinde ödenmesi koşuluyla kalan yarısı siliniyor.


Vergi ve prim borçlarından sonra hastane borcuna da af geliyor.

Herhangi bir nedenle sağlık yardımından yararlanamayanların 2010 sonuna kadar hastanelere 250 liraya kadar olan borçları siliniyor. 250 liranın üzerindeki borçların da yüzde 50"sinin bir yıl içinde peşin ya da taksitle ödenmesi koşuluyla kalan yarısı siliniyor.

Düzenleme, Meclis"te görüşülen sağlık hizmetlerinin hızlandırılmasına ilişkin yasa önerisiyle getiriliyor. Hastane borçlarının affı, hükümetin seçimlerden önce Meclis"ten çıkarmayı planladığı düzenlemeye, önceki gece TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler sırasında bir önergeyle eklendi.


Hürriyet'in haberine göre, ağırlıklı olarak prim borçları nedeniyle sağlık yardımından yararlanamayan Bağ-Kurlular"ı kapsayacak düzenlemenin gerekçesinde, Sağlık Bakanlığı kurumlarına olan borçların tahsilinin hızlandırılmasının amaçlandığı belirtildi. Yasa önerisinin ilk halinde sadece, sağlık yardımından yararlanamayanlardan ölenlerin borçlarının silinmesini öngörülüyordu.

Önergeyi veren AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, şunları söyledi: “Teklifte vefat edenlerin borçlarının silinmesi vardı. Sadece vefat edenlerin ailelerini değil, yaşayanları da düşünmek gerekiyor. Sıkıntıya düşmüş insanları bir defalığına da olsa bu borç yükünden kurtarmak adına böyle bir düzenlemeye gidildi.”

KKTC'LİLER DE YARARLANACAK
KKTC"lilerin borçlarına da af Yasa önerisiyle KKTC tarafından tedavi edilmek için Sağlık Bakanlığı"na bağlı hastanelere gönderilen hastaların tedavi bedellerinden 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş olanlar da siliniyor. Bilgiç, “Bu, Kuzey Kıbrıslı vatandaşlarımıza pozitif bakışın bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır” dedi.