ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden saat 13.30'da Başbakan'ın Üsküdar Kısıklı'daki evine geniş güvenlik önlemleri altında geldi.

Joe Biden'in ziyaretinin gerçekleşeceği saat yaklaştıkça Başbakan'ın Üsküdar Kısıklı'daki evinin önünde de hareketlilik arttı. Başbakanlık korumaları çevredeki güvenlik önlemlerini artırırken, polisler de Başbakan'ın evinin bulunduğu caddedeki trafik akışını düzenledi. ABD Başkan Yardımcsı Biden, saat 13.30'da Başbakan Erdoğan'ın evinin bulunduğu Kısıklı'ya geldi. Biden'ın bulunduğu limuzine Başbakan Erdoğan'ın iki motorsikletli koruması eskortluk yaptı. Biden iki limuzenle Kısıklı'ya geldi. Öndeki limuzinde Biden'in dublörü arkadaki limuzinde ise Biden Kısıklı'ya ulaştı. Biden ve Başbakan Erdoğan'ın görüşmesi basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşme saat 15.30’da sona erdi.

BİDEN'DEN KONUŞMA


Biden, Türkiye’nin geçen 10 yılda üç kat büyüdüğünü, ihracatın dört katına çıktığını belirterek, "Türkiye, Cumhuriyet’in kuruluş yılına da karşılık gelen 2023 yılında dünyanın en büyük 10.ekonomisi olacak" dedi. Erdoğan'la görüşmeden İstanbul’da düzenlenen "Küresel Girişimcilik Zirvesi"nde konuşan Biden, sözlerine "Ülkemin liderliğine kim gelecek olursa olsun ekonomik ilişkiler yanında kendime bir yer bulacağımı düşünüyorum" diye başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da yaşanan halk ayaklanmalarına dikkati çeken Biden, demokrotik devrimlerin, Tunus’ta, Mısır’da, Libya’da, Suriye’de gelmeye başlayan ve Yemen’de olan dönüşüm ve devrimlerin girişimci bir ruhun eseri olduğunu söyledi.

Girişimciliğin bir ruhun risk almasını geretirdiğine işaret eden Biden, buradan hareketle Ortadoğu ve Kuzey Afrika’daki hakların hükümetleri yerle bir ettiğini ve kendi isteklerinin duyulur hale gelmesini sağladığını söyledi.


-"ABD ÖZGÜRLÜK ARAYIŞINDA OLANLARIN YANINDA OLACAK"-


Halkların artık, kendilerine sunulan şartları kayıtsız şartsız kabul etmediğini dile getiren Biden, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Otoriterlik, yolsuzluk, rüşvet ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen haklar var. Siyasi ve ekonomik özgürlüğü tesis edebilecek uygulamalara imkan verecek hükümetlerin kurulmasını istiyor vatandaşlar. Konuşabilmeyi, basın özgürlüğünü istiyorlar. Kendi çağlarının teknolojik imkanlarından faydalanmayı istiyorlar. 30-40 yıl önce demirperde ülkelerini radyo dalgaları nasıl aşıp geçtiyse, alaşağı ettiyse, Libya’da gelen hareketleri vatandaşlar facebook’tan tüm dünyaya nasıl anı anına duyurabildiyse, işte vatandaşlar bu imkanlardan faydalanmak istiyorlar. Özgürlük arayışı söz konusu olduğunda ABD, her zaman bu arayışların yanında olacaktır."


-"MEZHEP ÇATIŞMASINA KARŞI BİZİ KORUYACAK KALKAN: İNANÇ VE HOŞGÖRÜ"-


Biden, ABD’de doğan ve herkesi birleştiren teknolojik imkanların günümüzde gelişme fırsatı bulduğunu, ayrıca ifade, din, inanç ve basın özgürlüğünün herkes için gerçek kalkanı sağladığını belirterek, "Mezhep, çıkar çatışmasına karşı bizi koruyacak inanç ve hoşgörüdür. Batı Avrupa’nın her zaman önem atfettiği bu hususlar, artık tüm dünya çapında paylaşılan ve hepimizin bağrına bastığı değerlerdir" yorumunu yaptı.


-"İNTERNETİ KAPATMAYA ÇALIŞAN ÜLKELER"-


Girişimcilik için özgür ve siyasi bir ortamın tesis edilmesi gerektiğini, bu kapsamda internet yasaklarının doğru olmadığını dile getiren Biden, "İnterneti, serbest ifade özgürlüğünü kapatmaya çalışan ülkeler, bunun çıkmaz sokak olduğunu ağır bedellerle görecekler. İnternet özgür ve açık kalmalıdır. Bu sizin şiarınızdır. Akıllı, zengin girişimcilerin ve girişimciliğin itici gücü internettir ve onun sağladığı imkanla girişimcilik yeşerir" dedi.


-"TÜRKİYE’DE BULUNMAMIZ HİÇ BİR ŞEKİLDE RASTLANTI DEĞİL"-


Dünyada en zengin 20 ülkenin aynı zamanda, en girişimci 20 ülkesi olduğuna dikkati çeken Biden, "Bu bir rastlantı değildir. Uluslararası önemli kuruluşların yaptığı araştırmalara göre, bu sebepten Türkiye’de bulunmamız da hiç bir şekilde raslantı değil" dedi.
ABD’den Ford, Microsoft gibi önemli isimlerin çıktığını belirten Biden, "ABD’nin Türkiye Büyükelçisi, bir sonraki Steve Jobs’un Türk olabileceğini söyleyince hiç şaşırmadım. İster kadın, ister erkek olsun dünyanın her yerinden bir Steve Jobs çıkabilir. Türkiye’de çok önemli değerler var" dedi.


-"BİR KADIN, BİR ERKEK KADAR ZEKİDİR, BUNU ASLA UNUTMAYIN"-


Kadın hakları konusuna da değinen Biden, kadınların temel özgürlüklerini reddeten ülkelerin, entellektüel kapasitelerinin yüzde 50’sini otomatikman kaybettiklerini savunarak, "Bir kadın, herhangi bir erkek kadar zekidir; bunu asla unutmayın" dedi.
Yapılan araştırmaların, kadınları yetkilendirmekten imtina eden ülkelerin gelişmediğini gösterdiğine dikkati çeken Biden, gelişmiş ülkelerin yüzde 50’sinin kadınlar tarafından kurulduğunu kaydetti. Bilginin ünemine işaret eden Biden, bilginin temelinin ABD’de olmadığını, İstanbul’da düzenlenen ve "Girişimcilik Zirvesi" için biraraya gelen ülkelirin katılımı ile çeşitli fikirlerin ortaya çıkacağına inandığını dile getirdi. Biden, bilim adamı Thomas Edison’un, iyi bir fikre sahip olmk için çok çeşitli fiklerin olması gerektiği sözlerine işaret ederek, "Bir ülkenin büyüklüğü geçmişte doğal kaynakları, ordusu ile ilişkilendiriliyordu. Bugün bir ülkenin gerçek zenginlği fikirlerinde ve onun gerçekleştirilmesiyle ilgili. Fikirler ve fikirlerel ortaya çıkacak yeni teknolojiler yeni pazarlar oluşturacaktır" dedi. (ajanslar)