Antep fıstığı üretiminde yadsınamayacak bir üretime sahip olan ve en fazla üretimin olduğu ilk 15 il arasında yer almayı başaran Aydın’da, birçok ailenin umut kapısı olan Antep fıstığı Yenipazar’ın Hacıköseler Mahallesinde bu yıl hastalığa yakalandı.

Aydın’da en fazla üretimin yapıldığı yerlerden biri olan Yenipazar’ın Hacıköseler Mahallesinde nedeni henüz tespit edilemeyen hastalık için Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli de üreticilerin şikayetleri ve talebi üzerine devreye girdi. Bahçelerden ve ağaçlardan çeşitli numuneler alarak hastalığın belirlenmesi için örnekleri İzmir’e gönderen görevliler, zararın gelecek yıla lanse etmemesi için laboratuvardan çıkan sonuca göre üreticiyi hastalık konusunda bilinçlendirecek. Var yılında yaklaşık 150 ton Antep fıstığının üretildiği Hacıköseler’de bu yıl yok yılında beklenen 4-5 tonluk üretimin hastalık nedeniyle daha da aşağılara inmesi bekleniyor.

“Önemli bir hastalık gibi görünüyor”

Hacıköselerli Antep fıstığı üreticilerinden Adnan Sarıoğlu fıstıkta yaşanan hastalığın üzüntü verici olduğunu ifade ederek, “Bu sene ilk defa fıstıklarda görülmeyen bir hastalıkla karşılaştık. Ne kadar kendi imkanlarımızla ilaçlama yapsak da hastalıkla baş edemedik. Bu nedenle hastalığın tespiti için de Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yardım aldık. Yetkililer gelip numuneler aldı ve detaylı inceleme için örnekleri İzmir’e gönderdi. İnşallah küçük zararla bu dönemi atlatırız. Antep fıstığı bu yörenin önemli bir geçim kaynağı ve ekmek kapısı. Korkumuz bu hastalığın gelecek yılın rekoltesini etkilemesi. Çünkü hastalık önemli bir hastalık gibi görünüyor. Geçen sene çok güzel ürün aldık ve Hacıköselerden 150 tona yakın fıstık oldu. Eğer ki bu hastalığın önüne geçemezsek gelecek yıl rekolte çok düşük olur” dedi.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR

20170615aw097842_02.jpg20170615aw097842_04.jpg