Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve anayasa ile güvence altına alınan özel ve aile hayatına saygı ilkesinin ve bakanlıkça yayınlanan yönetmeliklerle pekiştirilen hasta mahremiyetine saygı kuralının, kaliteli, güvenilir, ileri teknolojik ve bilimsel yöntemlerle desteklenen sağlık hizmeti sunumu hedeflerinin en önemli ve vazgeçilemez temel kuralı olduğu kaydedildi.

Her kim tarafından, hangi yöntem veya araçla olursa olsun, hasta mahremiyeti ilkesine aykırı her türlü davranış ve eylemin, Sağlık Bakanlığınca en ağır şekilde cezalandırılacağı vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Bakanımız Recep Akdağ'ın bu konudaki hassasiyeti de herkesçe malumdur ve bu konuda sayın bakanımızın talimatı ile mevcut genelgeler ve mevzuata ek olarak, 15 Temmuz 2016 tarihinde, her koşul ve zeminde, tüm sağlık hizmet sunucularının ve kurumların hasta mahremiyetine tam uyumunu isteyen, ihlali halinde de gerekli cezai işlemlerin uygulanacağına dair yeni bir genelge yayınlanmıştır.

HEMŞİRE VE HEMŞİRE ADAYI...

Bütün bunlara rağmen, son günlerde basına da yansıdığı üzere, biri kamu hastanesinde, biri de özel bir kurumda olmak üzere, bir hemşire ve bir hemşire adayının, hasta hakları ve mahremiyetini açıkça ihlal eden fiilleri olmuştur. Bakanlığımız tarafından derhal bu kişi ve kurumlar hakkında inceleme başlatılmış ve sorumlu kişi ve kurumlar hakkında da Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur."

Hasta mahremiyetine saygı konusunun, bundan sonra da bakanlığın hassasiyetle takipçisi olduğu bir konu olmaya devam edeceğinin altı çizilen açıklamada, hasta mahremiyetini ihlal eden kurum ve kuruluşlar hakkında da mevcut hukuki hükümler çerçevesinde en ağır cezaları almaları konusunda gerekli işlemlerin yapılacağı vurgulandı.

 HEMŞİRE ÖZÜR DİLEMİŞTİ

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli hemşire Eren G. yaşanan olayın ardından televizyon ekranlarında özür dilemişti. Hemşire, "Tamamen gençliğimin vermiş olduğu cahillikten kaynaklı çekimlerdi. Sonrasında çok pişman oldum. Tamamen cahillik yani. Sağlık Bakanlığı'nın hassas çizgisi zaten hasta mahremiyeti. Bu benim cahilliğimle kaynaklı" demişti. Eren G. "Yoğun bakım ortamlarında böyle şeylere çok dikkat edilir. Türk halkından böyle bir hatadan dolayı özür dilerim. Sağlık Bakanı'ndan özür dilerim. Benim yaptığım hatayı herkes yapacak diye bir şey yok. Zor durumda bıraktığım başhekimim, başhemşirem ve meslektaşlarımdan özür diliyorum. Benim için çok büyük bir dersti. Daha dikkatli olunmasını önerebilirim. Hasta yakınlarından özür dilerim. Bu olaylar yüzünden bana dönüşler çok sert oldu." diyen hemşire E.G, "Sosyal hesaplarımı dondurmak zorunda kaldım. Ailem ve yakınlarım da kapatmak zorunda kaldı. Böyle bir şey görsem ben de belki böyle tepki verebilirdim" ifadelerini kullandı.

hastalarla-selfie-cekip-paylasan-iki-hemsire.jpg

İKİNCİ İSİM HEMŞİRE ADAYI ADAYI ÇIKMIŞTI

İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde bir hemşirenin paylaştığı fotoğrafların ardından benzer bir olay da Ankara'da yaşanmıştı. Ankara'da özel bir hastanede anjiyoya girecek hastanın önünde selfie çeken hemşire adayı tepkilere neden olmuştu. Hastane yönetimi selfie çeken hemşirenin stajyer olduğu duyurulmuştu. 

hastalarla-selfie-cekip-paylasan-iki-hemsire-1.jpg